Published On: Sun, Dec 21st, 2014

Sjeverna Koreja likuje: Spremni smo za sukob na svim poljima

Pjongjang je ponovo pohvalio “ispravnu akciju” hakerske organizacije, koja sebe naziva “Čuvari mira”,

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će uzvratiti Bijeloj kući i drugim američkim ciljevima, ukoliko Washington bude sankcionirao navodni hakerski napad.

Najviša sjevernokorejska vojna administracija Komisija za nacionalnu obranu /NDC/ ponovo je danas negirala umiješanost u hakerski upad u kompjutersku mrežu kompanije “Sony” zbog čega je odgođena premijera filma “Intervju” za koji Pjongjang smatra da ismijava lidera Kim Dong Una.

Američki predsjednik Barak Obama jučer je potvrdio da je Sjeverna Koreja odgovorna za upad.

NDC je u priopćenju, koji je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNLA, priopćila da su vojska i narod “potpuno spremni za sukob sa SAD u svim ratnim prostorima, uključujući i cyber”.

“Naša najoštrija provokacija biti će poduzeta protiv Bijele kuće, Pentagona i cijelog američkog kopna, otpadnoj jami terorizma, koja će nadmašiti `simetričnu kontrakciju`, koju je najavio predsjednik SAD Barak Obama”, ističe se u priopćenju.

Sjeverna Koreja, koja je i ranije prijetila američkom kopnu, optužila je Obaminu administraciju da je “duboko odgovorna” za nastajanje komedije “Intervju”, čija je radnja fikcijska zavjera za atentat na Kim Dong Una.

Pjongjang je ponovo pohvalio “ispravnu akciju” hakerske organizacije, koja sebe naziva “Čuvari mira”, ali da nema podatke gdje je sjedište te grupacije.

Medijska kuća “Sony” saopštila je da je donesena odluka o otkazivanju premijere komedije “Intervju” nakon što im je prijetnje uputila hakerska organizacija “Čuvari mira”, koji su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sva američka kina u kojima bude emitiran film. Premijera filma bila je zakazana za 25. prosinca.