Published On: Ned, pro 21st, 2014

Proračun RS-a za 2015. iznosit će 2,33 milijarde maraka

Proračun i ekonomska politika RS-a za 2015.godinu bit će predloženi po hitnom postupku, a sutra će biti upućeni na razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a

Proračun Republike Srpske (RS) za narednu godinu iznosit će dvije milijarde i 33 milijuna KM – potvrdio je večeras ministar financija RS-a Zoran Tegeltija.

U odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta, predloženi proračun za 2015. manji je za oko 123 milijuna KM.

– Domaći prihodi su planirani u iznosu od milijardu i 588 milijuna KM i projektirani su dosta konzervativno – ustvrdio je Tegeltija, u pauzi sjednice entitetske vlade, koja večeras treba da utvrdi konačni proračunski okvir.

Tegeltija je naglasio da je prihodovna strana planirana dosta oprezno, kao i da je BDP projektiran također manje nego što su projekcije MMF-a i to od 1,9 posto.

Kazao je da se lična primanja koja se plaćaju iz budžeta neće mijenjati u 2015.godini, u odnosu na ovu godinu, ali se smanjuju izdaci za putovanja, smještaj i reprezentaciju.

On je na pres-konferenciji rekao da ekonomska politika prioritetno obuhvata razvoj privrede, reformu javnog sektora, očuvanje socijalne sigurnosti i evropske integracije.

Podsjetio je da je ove mjere naznačila i entitetska premijerka Željka Cvijanović u svom ekspozeu.

To što socijalni partneri zasad nisu podržali mjere ekonomske politike, Tegeltija je prokomentirao riječima da se nada će se stavovi usaglasiti u narednim danima, nakon što se sindikalci i predstavnici privredne zajednice detaljnije upoznaju s tim dokumentom.

Budžet i ekonomska politika RS-a za 2015.godinu bit će predloženi po hitnom postupku, a sutra će biti upućeni na razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a.

Tegeltija je dodao da će narednih dana bit će nastavljene konsultacije sa svim socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama, sve do usvajanja ovih dokumenata u entitetskom parlamentu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare