Published On: Čet, stu 29th, 2018

SJETIMO SE I OVOG: Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost poželio je smrt Haaškom sudu

Međunarodni kazneni sud (MKS) u Haagu priopćio je da će “nastaviti raditi neumorno”, nakon što mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država John Bolton zaprijetio sankcijama ukoliko nastavi istragu o navodnim ratnim zločinima SAD u Afganistanu.

Sud u Haagu, koji istražuje genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, naveo je u priopćenju od 11. rujna da je neovisna i nepristrana institucija s podrškom 123 zemlje, piše Radio Slobodna Europa.

Svjetski mediji pišu kako Boltonov govor predstavlja napad Trumpove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, Međunarodni kazneni sud.

WASHINGTON JE DANAS KAZAO OVO: Sud u Haagu je neodgovoran i opasan. Uvest ćemo im sankcije i pustiti ih da umru prirodnom smrću…

Boltonov povratak na prijašnje stanje

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Amerike Donalda Trumpa otkrio je detalje vanjske politike njegovog šefa “Prvo Amerika”, omalovažavajući međunarodnu organizaciju koju klevetaju konzervativci, potvrdivši također pro-izraelsko skretanje najavljujući zatvaranje ureda za oslobađanje Palestine u Washingtonu, piše New York Times.

“Danas, uoči 11. rujna, želim dostaviti jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika,” rekao je Bolton. “Sjedinjene Države će koristiti bilo koja sredstva nužna u zaštiti svojih građana i naše saveznike od nepravednog gonjenja ovog nelegitimnog suda”.

NYT objašnjava da je Bolton rekao da su njegove primedbe bile potaknute indikacijama da sud želi istražiti ponašanje američkih trupa u Afganistanu.

“S Boltonom na vlasti, Biela kuća se vratila na jezik iz 2002. i 2003. godine… S obzirom na  Boltonovu prošlost, odvjetnici i aktivisti za ljudska prava rekli su da nisu iznenađeni da će se Trumpova administracija vratiti neprijateljskom stavu. Međutim, neki su rekli da su uznemireni zbog njegovih prijetnji sudcima u sudu.“

Neprihvatljivo lice američke izuzetosti

The Guardian piše da je naslov Boltonovog govora u Washingtonu – “Zaštita američkog konstitucionalizma i suvereniteta od međunarodnih prijetnji” – zvučao bezvrjedno, a pomalo i pompozno.

“Međutim, tekst govora predstavlja razarajući i nekontroliran napad Trumpove administracije na globalni poredak zasnovan na pravilima i njegovog pravnog zastupnika, na međunarodni kazneni sud. Otvoreno rečeno, to je sveopći pokušaj Donalda Trampa da najistaknutiji kazneni tribunal na svijetu, Međunarodni kazneni sud prestane s radom, a samim tim i sam koncept međunarodne pravde. Bolton je čovjek koji maše nožem. I postoji velika mogućnost da će uspjeti,“ stoji u tekstu.

Guardian smatra i da je Trumpov treći izbor za savjetnika za nacionalnu sigurnost prikladan glasnik ove poruke.

“Ipak, dio Boltonove ponude je bio da predloži američke sankcije i druge kaznene mjere protiv suda i njegovog osoblja mogu pomoći američkim saveznicima ako se i oni nađu na optuženičkoj klupi. To se može odnositi na Izrael, s obzirom na trenutnu preliminarnu istragu MKS-a u Palestini…

Kolaps suda bi dobrodošao i u Rusiji, gdje režim ruskog predsjednika Vladimira Putina dijeli Trumpovu neprijateljstvo prema obvezujućim transnacionalnim pravnim pravilima i standardima i njegovom apetitu za nekažnjivost. Rusija se trenutno suočava s preliminarnim istraživanjem MKS-a u Ukrajini.

Isto tako, Kina, koja bezobzirno gazi po međunarodnom pravu u Južno-kineskom moru i na Tajvanu, verojatno neće biti žao što će vidjeti da sud prestaje s radom. Međutim, američki potez sluti još jedan sukob s Europom, gdje je MKS visoko cijenjen.“

Guardian zbog toga ističe da Trump kaže da se bori za suverenitet SAD-a, ali, to za ostatak svijeta, izgleda kao neprihvatljivo lice američke izuzetosti.

Odraz dugotrajnog neprijateljstva

The Washington Post piše da je izjavom o zabrani ulaska sudaca MKS-a u SAD Bolton zapravo rekao da ovi dužnosnici, uključujući i ugledne pravnike i aktiviste, mogu dobiti isti tretman kao i određeni oligarsi povezani s Kremljem ili financijeri ekstremističkih skupina.

Bolton je otvoreno pozvao na kolaps MKS-a, na sličan način kako to rade desničarski populisti kako bi uništili Europsku uniju, piše Post. Kao i oni, Bolton je eksplicitno napao “dogmu globalnog vladanja” u bloku i pozdravio odluku Britanije o napuštanju.

Oštra retorika odražava Boltonovo dugotrajno neprijateljstvo prema MKS-u, instituciji protiv koje je lobirao dok je služio u administraciji Georgea W. Busha. Bolton i neki republikanski saveznici vide moć organizacije kao nezakonitu povrjedu nacionalnog suvereniteta i navodno kršenje američkih ustavnih prava.

Istina, sud ima male nadležnosti nad Sjedinjenim Državama koje, kao i druge velike sile, uključujući Indiju i Kinu, nikada nisu ratificirale konvenciju koja je uspostavila sud.

“Tadašnji predsjednik Bill Clinton potpisao je konvenciju 2000. godine,” objasnio je Emily Tamkin iz Bazfida, ali je nikada nije predao Kongresu na ratifikaciju, a Bush je ovlastio Sjedinjene Države da je “ne potpišu” u svibnju 2002. godine”, što je odluka koju je Bolton glasno podržao.

Zašto Bolton napada MKS?

BBC kao prvi razlog za Boltonovu izjavu navodi prošlogodišnji zahtjev tužitelja MKS-a Fatou Bensouda za potpunom istragom o navodnim ratnim zločinima u Afganistanu, koji bi kao počinitelje uključivao sve američke vojne i obaveštajne službenike.

“U izvešću MKS-a iz 2016. godine rečeno je da postoji osnovana sumnja da je američka vojska počinila mučenje na tajnim pritvorskim mjestima u Afganistanu kojom upravlja CIA, kao i da su afganistanska vlada i talibani počinili ratne zločine,“ podsjeća BBC i dodaje:

“Druga oblast o kojoj je govorio Bolton je bio palestinski potez da dovede Izrael pred MKS zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali – potez koji je Izrael odbacio kao politiziran.“

U istom tekstu novinarka BBC-a iz Bijele kuće Tara McKelvey navodi da je Bolton kao diplomat bio poznat kao ratoboran, odnosno da je jednom rekao da kada bi zgrada Ujedinjenih nacija u New Yorku “izgubila 10 katova, ne bi bilo puno razlike”.

“Kao savjetnik za nacionalnu sigurnost, ponekad je bio agresivniji od predsjednika – i bio je obuzdan. Međutim, u ponedeljak je Bolton napravio svoj prvi glavni potez kao savjetnik za nacionalnu sigurnosti pokazao da je sinkroniziran s predsjednikom. Prijeteći sankcijama sudcima MKS-a, on pomaže u jačanju predsjedničke politike ‘Prvo Amerika'”.

(Izvor: RSE)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare