Petak, 21 lipnja, 2024

Situacijua u RS-u: Dodik, Pavić i Đokić potpisuju sporazum, Šukalo otišao Bosiću

Must Read
Adam Šukalo

Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija potpisat će danas u Banja Luci sporazum o zajedničkim političkim ciljevima i suradnji. Sporazum će biti potpisan u Kulturnom centru Banski dvor u 15.00 sati, najavljeno je iz Glavnog odbora SNSD-a.

U međuvremenu, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i predsjednik stranke Napredna srpska (NS) Adam Šukalo, u 14 sati će se obratiti medijima priopćeno je iz SDS-a.

Prvobitno je u 13 sati bio najavljen sastanak predsjednika ove dvije stranke, u prostorijama tajništva SDS-a u Banjoj Luci.

Adam Šukalo i Goran Đorđić su u koaliciji s demokratskim narodnim savezom Marka Pavića, strankom koja je u koaliciji s SNSD-om.

Nakon objave snimke u kojoj premijerka RS Željka Cvijanović kaže kako su “u zamjenu za onu dvojicu papaka, naši drugu dvojicu, aludirajući na Šukala i Đorđića, Šualo je izjavio kako, ukoliko se pokaže da je snimka autentična, neće pristati sjediti ni u istoj sobi, a kamoli vladi s onima koji su ga nazvali papkom

Tijekom dana, u Banjoj Luci će se medijima obratiti i predsjednici stranaka koje još uvijek službeno čine koalicijsku većinu u RS, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Demokratskog Narodnog saveza Marko Pavić i Socijalističke partije (SP) Petar Đokić, koji bi trebali potpisati Sporazum o zajedničkim političkim ciljevima i suradnji u 15 sati.

Deveti saziv Narodne skupštine RS zakazan je za 24 studenog, do kada se očekuje i formiranje parlamentarne većine u ovom entitetu.

Oba bloka u RS, jedan okupljen oko SNSD-a (SNSD-DNS i SP) i drugi oko SDS-a (Savez za promjene: SDS, PDP, NDP), nastoje koalirati s pojedincima i strankama koji bi im pomogli u ostvarivanju parlamentarne većinu.

Vladajuća koalicija u RS ima 42 mandata, a oporbeni blok 36, dok koalicija Domovina, koju predvodi SDA ima 5 mandata. Prema informacijama nekih sarajevskih medija koalicija okupljena oko SNSD-a uspijela je na svoju stranu pridobiti jednog, a ne dva zastupnika SRS-a, u zamjenu za dvojicu po svemu sudeći izgubljena zastupnika stranke Napredna Srpska.

S obzirom da je oporbeni Savez za promijene potpisao sporazum sa SDA i DF-om, očekivati je kako će se koalicija Domovina prikloniti Bosićevom bloku koji bi u tom slučaju ima 43.

No, banjalučke Nezavisne novine, bliske SNSD-u objavile su jučer kako će koalicija koju predvodi Dodikova stranka imati skupštinsku većinu od 43 zastupnika. podsjetimo Parlament Rs ukupno broji 83 zastupnika.

 

/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Čović: Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je u Sarajevu organizirao tiskovnu konferenciju, odnosno "druženje s medijima" u okviru već ustaljene...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -