Published On: Sub, pro 28th, 2019

Siromašne djevojke iz BiH slali da se prostituiraju u Njemačkoj i Austriji

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv pet osoba zbog navođenja na prostituciju, u okviru međunarodne operacije kodnog naziva “Twins” Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u Austriji i Njemačkoj.

Optužnica je podignuta protiv: Almira Hadžiahmetovića, rođenog 1980. u Sarajevu, državljanina BiH; Ermina Šalake, rođenog 1987. u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH; Alena Hodžića, rođenog 1986. u Ljubljani, Republika Slovenija, državljanina BiH; Abdulaha Međića, rođenog 1968. u Zavidovićima, državljanina BiH, i Almira Grgića, rođenog 1982. u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od siječnja 2015. do 4. studenog 2016., prvooptuženi kao organizator i rukovoditelj grupe, a ostali optuženi kao članovi grupe sa točno određenim ulogama, radi stjecanja osobne materijalne koristi, stupali u kontakt sa djevojkama koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i poticali na pružanje seksualnih usluga za novac, kao i organizirali pružanje tih usluga na području Austrije i Njemačke.

U optužnici je navedeno da su optuženi izrađivali i kreirali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijalnim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme, mjesto i cijenu pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da se radilo o osobama mlađe životne dobi koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, a nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području, što im je dodatno otežavalo situaciju.

Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobivenog novca, te je istragom utvrđeno da je prvooptuženom putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 154.858,99 maraka, od čega su značajan iznos uzimali i drugi optuženi. Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelom međunarodno navođenje na prostituciju iz KZ-a BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem 200 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare