Published On: Sub, pro 28th, 2019

Jo Rowling se usudila reći da se rod može promijeniti, ali spol ne. I nastao je kaos

Joanne Rowling, britanska je književnica poznata po svojoj seriji romana o Harryu Potteru, ali je ovih dana još poznatija po skandalu u kojem su je  kojekakve organizacije za zaštitu ljudskih prava i aktivisti optužili za mržnju i rasizam.

Dno dna. Naime, Jo Rowling je privukla pažnju medija nakon niza objava na Twitteru u kojima je branila osobu koja je ostala bez posla jer je tvrdila da “transrodne osobe ne mogu promijeniti svoj biološki spol”.

Mala digresija. U stvari, biološki spol se u doslovnom smislu te riječi zaista se ne može promijeniti. Građanki ili građaninu možete oduzeti seksualne karakteristike, provesti to nizom operacija kako bi osoba oponašala suprotni spol. U tu svrhu je možete pumpati potrebnim  dozama lijekova, možda do kraja života. Ispada da je muškarac ili žena u građanskom i socijalnom smislu, ali, naravno, ne i u biološkom.

Ali vratimo se Joanni Rowling. Ona je na svom Twitteru komentirala vijest ovom objavom: “Obuci se kako hoćeš, molim te. Nazovite sebe što god želite. Spavajte s bilo kojom odraslom osobom po vašoj volji. Živite do kraja u miru i sigurnosti. Ali otjerati ženu s posla zato što tvrdi da je spol stvarnost…?”

Tweet je eksplodirao i Jo Rowling je navukla bijes rulje željne linča zato što spisateljica ne priznaje „rod“ za spol, prenosi logično.com

Najveća organizacija za zaštitu „seksualnih manjina“ u Sjedinjenim Državama, Human Rights Campaign, odmah je reagirala, rekavši da su “Trans žene žene, da su trans muškarci muškarci, i ništa drugo. Kopiju šaljemo Jo Rowling.”

Predsjednik HRC-a Alfonso David bio je kategoričniji: „Rowling promiče zlonamjerni fundamentalizam koji prijeti cijeloj LGBTQ zajednici, posebno transrodnim mladima. Ona se mora ispričati.”

Jer odbijanje priznanja trans žena kao stvarnih žena je nož u leđa ne samo sportašima širokih ramena koji su se identificirali kao dame i pobjeđivali prave dame na biciklističkim stazama i u ringovima. To je općenito kršenje nove dogme da je “rod društveni konstrukt” i da možete biti punopravna žena, čak i ako imate čitav niz muških atributa. Ne dovodite to u pitanje i ne pitajte kako? Vjerujte da je tako i zašutite.

Uzgred, optužbe za rasizam i antisemitizam došle su uz tisuće psovki i optužbi protiv „majke“ Harryja Pottera. Rasizam je Dobbyev kućni vilenjak, “zahvalan rob”, a antisemitizam je onaj ružni rizničar koji čuva zlato u banci Gringotts.

Najneugodniji i najsmješniji trenutak za gospođu Rowling je sljedeći, jer se ona se u zapadnom svijetu smatra radikalnom feministkinjom i borcem za manjine koja je učinila više za legitimizaciju LGBT diskursa i manjina nego itko drugi.

To je zato što je jednom retroaktivno dobrog profesora Albus Dumbledore proglasila plavim, a djevojku Hermionu, također retroaktivno, obojila je u crno. Dugo se smatrala vjernim pratiteljem „progresivaca“, ali sada je nešto pošlo po zlu.

Pedesetpetogodišnja spisateljica je srušena s trona prije nego što je osvojila sljedeću nagradu za socijalnu pravednost i jednakost, a oni koje je toliko godina koristila odmah su je počeli gnjaviti.

A što je s osobom koja je dobila otkaz u dobrotvornoj organizaciji samo zbog izjave da “transrodne osobe ne mogu promijeniti svoj biološki spol”? Ništa. Ta je ekskomunicirana iz zajednice zauvijek. Ili ekskomunicirana je iz bolesne zajednice, što bi joj mogao biti poticaj da pronađe novu, gdje još uvijek ima trunke zdravog razuma.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare