Published On: Fri, Oct 2nd, 2020

”Sirijski, džihadistički lovci djeluju u Nagorno-Karabahu”, izjavljuje Macron, citirajući povjerljive izvore

Militanti iz ekstremističkih skupina prethodno aktivnih u Siriji stigli su u spornu regiju Nagorno-Karabah, usred vojnog sukoba između Armenije i Azerbejdžana, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Sad imamo vjerodostojne informacije koje ukazuju na to da su sirijski borci iz nekih džihadističkih skupina preko Gaziantepa stigli do bojnog polja Nagorno-Karabaha”, rekao je Macron novinarima dok je dolazio na summit EU, koji se treba održati u Bruxellesu, spominjući grad na jugu Turske, kojeg su militanti navodno prošli na putu do sporne regije.

Francuski čelnik prestao je optuživati Ankaru za umiješanost u navodno raspoređivanje snaga, ali rekao je da je “ovo vrlo ozbiljna nova činjenica koja mijenja situaciju” na terenu.

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što su Macron, ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump izdali zajedničku izjavu u kojoj traže hitan prekid vatre između Erevana i Bakua, osuđujući pritom nedavnu eskalaciju nasilja.

Stoljetni sukob dva susjeda planuo je prošlog vikenda, nakon razmjene vatre između azerbejdžanskih i armenskih snaga u spornoj regiji. Nagorno-Karabah međunarodno je priznat kao dio Azerbajdžana, ali de facto ga kontrolira njegovo etničko armensko stanovništvo od kraja rata, koji je izbio tijekom raspada Sovjetskog Saveza. Baku i Erevan imaju snažne pretenzije prema tom dijelu teritorija.

Iako je Rusija javno ostala neutralna, pozivajući obje strane da prestanu s nasiljem i nudeći posredovanje u razgovorima, Turska je obećala podršku Azerbajdžanu, nudeći vojnu i diplomatsku pomoć iodbijajući onoga što je nazvala “armenskom agresijom”. Ankara je u međuvremenu više puta poricala da su njene snage na bilo koji način bile uključene u sukob, unatoč tome što je Armenija optužila Tursku za koordinaciju azerbajdžanskih zračnih napada i rušenje armenskih vojnih zrakoplova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je poziv trojice predsjednika za prekid vatre kao neprihvatljiv, rekavši pritom da je došlo “vrijeme za djelovanje”.