Published On: Pet, lis 2nd, 2020

UPOZORIO GA NA TEŽAK POLOŽAJ Plenković s Pompeom razgovarao o situaciji Hrvata u BiH: “Konstitutivnost se treba poštivati”

Državni tajnik stigao je u Dubrovnik kao najviši dužnosnik američke administracije u posjetu Hrvatskoj otkako je Donald Trump u Bijeloj kući. Na ulicama Dubrovnika nalazi se veliki broj policajaca i policijskih vozila, ali i pripadnika američkog osiguranja.

Govorili smo i o ekonomskoj suradnji, ostaje nam prostor za trgovinsku razmjenu. Nažalost, Covid-19 utjecao je na brojnost američkih turista ove godine, ali vjerujemo da će zajednička borba protiv pandemije okrenuti stranicu i vratiti taj trend kako je bio te se nadam da će Dubrovnik imati ne samo jednu zračnu liniju s Philadelphijom nego i više.

Predstavili smo situaciju u susjedstvu a posebno istaknuli situaciju BiH i bitnu konstitutivnost u BiH što se treba poštivati. Riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, rekao je Andrej Plenković.

Dotaknuli su se i međunarodnih tema, predstavljeni su hrvatski pogledi na susjedstvo, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i obljetnicu Daytonsko-pariškog sporazuma.

– Istaknuli smo glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže, a to je puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, što se po nama treba očitovati u adekvatnoj, legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, rekao je Plenković.