SIPA vodi istragu u državnom vrhu

Kako doznaje Večernji list, uskoro će se mnogi dužnosnici institucija u BiH, ministarstava i uprava naći na optuženičkoj klupi. Naime, SIPA doslovno češlja državni vrh.

Prema saznanjima ovoga lista, najviše prijava se odnosi na Ministarstvo obrane BiH i Upravu za neizravno oporezivanje BiH.

Prijevare i zloupotrebe se najvećim djelom odnose na vrijeme kada je državni ministar obrane bio Selmo Cikotić, a direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević. Uz ministra i direktora na popisu se nalaze još deseci osoba iz ovih institucija.

Razlog prijava je većinom korupcija i zloupotreba položaja i ovlasti. U Ministarstvu obrane pronađene su brojne nepravilnosti vezane uz izvoz naoružanja, te javnih nabava, dok je u Upravi za neizravno oporezivanje iznad svega bila prisutna korupcija.

Iako je novi direktor Miro Džakula pokazao odlučnost i sam otvorio istragu, te pokrenuo preko stotinu prijava protiv svojih zaposlenika, zbog raznih zloupotreba izgleda da njegov prethodnik nije na takav način djelovao.

Osim Ministarstva obrane i Uprave za neizravno oporezivanje BiH, predmet istrage su i mnoge druge državne institucije, financijske ustanove, pojedini zamjenici ministara, savjetnici, direktori, rukovoditelji…