Published On: Pon, sij 28th, 2013

SIPA: U Hercegovini uhićeno šest osoba zbog autokriminala; Ukupno privedeno 11 osoba

U nastavku koordinirane policijske akcije kodnog naziva “Trebević”, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo su u suradnji s policijskim službenicima MUPRS-a i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA izvršili pretrese na 14 lokacija širom BiH u kojima je slobode lišeno 11 osoba, osumnjičenih za krivična djela u oblasti autokriminaliteta.
Ovo je u izjavi za Agenciju FENA u nedjelju potvrdio glasnogovornik MUPKS-a Irfan Nefić, navodeći da je tijeku kriminalistička obrada protiv osoba koje su uhićene, a koje će uz izvještaj o počinjenju krivičnog djela biti predane Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.
Kako su mediji ranije prenijeli, akcija na suzbijanju autokriminaliteta provodi se u Mostaru, Grudama, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a usmjerena je protiv kriminalnih skupina koje se bave krađom i preprodajom vozila.
U akciji kodnog naziva ‘Trebević’ od jutros je uhićeno 11 osoba. Između ostalih, u Sarajevu je uhićen Nijaz Karkelja, a na području Čeljigovića, Predrag Spaić, prenos FTV.
Pretresima pet lokacija, policijski službenici SIPA-e pronašli su i privremeno oduzeli nekoliko ukradenih vozila, od kojih je jedno u voznom stanju, a četiri vozila su rastavljena u dijelove, dijelove ukradenih vozila, krivotvorenu dokumentaciju za navedena vozila, mobilne telefone, SIM kartice, vatreno oružje (dvije automatske puške i određena količina streljiva).
Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uz izvješće o postojanju osnova sumnje o počinjenju kaznenog djela iz članka 250, stav 1 KZ BiH (Organizirani kriminalitet), a u vezi s kaznenim djelom iz članka 216, stavak 1 (Carinska prevara) i članka 373, stavak 1 KZ F BiH (Krivotvorenje isprava) biti predati na dalje postupanje Tužiteljstvu BiH.
Današnja akcija je izvedena po naredbi Tužiteljstva BiH, i Suda BiH, a u suradnji s policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a Zapadnohercegovačke županije.
Po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH jutros u 6 sati policijske snage počele su s provođenjem akcije protiv automafije na području BiH“, potvrdio je za Agenciju Fena glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Pripadnici SIPA-e su, u sklopu akcije koja se od ranih jutarnjih sati sprovodi na području Hercegovine, lišili slobode i šestu osobu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SIPA-e.

U cilju dokumentiranja kriminogenih aktivnosti skupine za organizirani kriminal, izvršeni su pretresi na više lokacija na području BiH i uhićeno više osoba“, kazao je Nefić.
Glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je novinarima da se traga za još dvije osobe iz ove organizirane grupe, te da su u tijeku pretresi na sedam lokacija. Rano jutros slobode su lišeni V.D., P.S., M.S. i M.M., te da će po završetku pretresa, uhićeni biti predati Tužiteljstvu BiH. Tužiteljstvo BiH nagleda provođenje ove akcije koja će biti nastavljena i u narednom razdoblju.
bljesak.info