Published On: Pon, sij 28th, 2013

RADONČIĆ: Pobuna Hrvata u BIH je očekivana i razumljiva

“Stvari idu u dobrom smjeru kada je u pitanju borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Situacija se mijenja i priča o borbi protiv korupcije dobiva svoj smisao”, kazao je u nedjelju ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić u emisiji “Telering”.
– Na čelu SIPA-e je Goran Zubac, profesionalac, dobili smo i novog tužitelja i sve to pogoduje našoj namjeri da se ozbiljno uhvatimo u koštac s kriminalom, rekao je on.
– Mi smo Bruxellesu dali spisak od milijardu i po poreznog duga što je nezamislivo za standarde EU. Već ove godine ćemo imati ozbiljne pomake u ovom području. Slučajevi organiziranog kriminala i korupcije trebaju biti brže procesuirani, a mi trebamo pružiti svu neophodnu pomoć tužiteljima i istražiteljima u ovom poslu”, zaključio je Radončić.
Političari, dodao je, moraju kreirati siguran ambijent za tužitelje kako bi mogli bez ometanja raditi svoj posao. Kategorično je negirao špekulacije da osobno štiti nekoga od kriminalaca.
– Čak štoviše, ja sam isključio iz stranke čovjeka za kojeg se utvrdilo da duguje državi. Što se mene tiče, apsolutno nitko nema imunitet za vršenje kriminala”, naglasio je ministar sigurnosti BiH i predsjednik SBB BiH.
Radončić je govorio i o nedavno održanom sastanku s Božom Ljubićem i Živkom Budimirom.
– Trudio sam se da poštujem instituciju predsjednika FBiH. Popisao sam sve njegove želje kako bi dopustio novoj parlamentarnoj većini da radi svoj posao. Budimir želi da bude donesen zakon o Vladi FBiH i da on može odlučivati koji ministar može ući u Vladu”, rekao je Radončić.
Na pitanje da li je hrvatski narod politički ugrožen, Radončić je podsjetio da je SBB upozoravao da je hrvatski narod zakinut za legitimne predstavnike.
“Imam sluha za pobunu hrvatskog naroda kada je u pitanju izbor njihovog člana Predsjedništva BiH. Nije u redu da jedan narod bira dva člana i da u Federalnoj vladi nema dva HDZ-a”, rekao je Radončić. (Fena/Dnevnik.ba)