Petak, 21 lipnja, 2024

SIPA – Na području općine Ilidža uhvaćen Zaim Laličić zbog ratnog zločina

Must Read

Po naredbi tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rano jutros su na području Sarajeva, u naselju Ilidža, lišili slobode osumnjičenog Zaima Laličića, rođenog 1959. godine, državljanina BiH, koji je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Armije RBiH okom 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je osumnjičen za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti, na području sarajevskog naselja Hrasnica, tokom 1992. i 1993. godine i osumnjičen je za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Osumnjičen je za nečovječno postupanje i fizičko zlostavljanje više osoba srpske nacionalnosti, te višestruko silovanje i seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe srpske nacionalnosti, a navedene žrtve su bile nezakonito zatočene u jednom objektu na području naselja Hrasnica.

Nakon što policijski djelatnici SIPA, predaju osumnjičenog postupajućem tužitelju, izvršiti će se ispitivanje osumnjičenog, nakon čega će postupajući tužitelj donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


(Novasloboda.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zaboravljeni Velikan: Ivan Musić i Hrvatska Nepravda Povijesti

Kako je moguće da su danas u Hrvatskoj velikani Zrinski i Frankopan, dok je ime Ivana Musića zaboravljeno? Ova...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -