Published On: Čet, ruj 20th, 2018

SIPA “češlja” dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) privremeno je oduzela određenu dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH.

Postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, izvršili su privremeno oduzimanje originalne dokumentacije koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj firmi iz Repubike Hrvatske, po ugovorima koje su Federalno Ministarstvo obrane i Republička direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme, sklopili s firmom iz Republike Hrvatske, tijekom 2003. i 2004.godine, dok je anekse na spomenute ugovore sklapalo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, a koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u vremenskom periodu od 22. ožujka 2010. godine do 22. listopada 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske, na način da je osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima poduzeća iz R. Hrvatske te je navedenim radnjama oštetio Proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.297.580,25 KM.

Dana 20. rujna 2018.godine, Sudu i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, dostavljen je izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama, prenosi jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare