Published On: Čet, lis 31st, 2019

Sindikat umirovljenika podnio pritužbu protiv Veljače zbog dobne diskriminacije

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u četvrtak je pučkoj pravobraniteljici podnio pritužbu protiv Jelene Veljače, držeći da je sociologa Slavena Leticu diskvalificirala temeljem dobi kada je komentirala njegov negativan tekst o inicijativi #SPASIME.

Upitana da komentira Letičin tekst u kojem je incijativu ocijenio “prodavanjem glamurozne humanitarne magle”, Veljača je nedavno u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, između ostalog, izjavila da je “Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni”, stoji u obrazloženju SUH-a.

“Veljača je time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi ‘ostati živ’ i ‘oživjeti’ na njezin račun”, ocijenila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović u dopisu pučkoj pravobraniteljici.

Riječ je o, tvrdi, okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi. Veljačina izjava predstavlja i poticanje na diskriminaciju prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije jer, ističe, poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi.

“Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama”, ocijenila je.

SUH je podržao dosadašnje prosvjedne akcije Veljačine inicijative koja senzibilizira javnost na diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, ističe Petrović, dodavši da teret na to stavlja Veljačino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Jelena Veljača Hini je odgovorila da nema komentara na pritužbu Sindikata umirovljenika.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare