SIN OCA KOJI JE RUŠIO USTAVE SE RAZOTKRIO: Izetbegović prijeti da će, nakon odlaska stranaca, nametnuti bošnjačke suce u Ustavnom sudu BiH. To je prvi korak ka rušenju zemlje

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović javno prijeti da će nametnuti bošnjačke suce u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, nakon odlaska stranih, napisao je na Twitteru politolog Martin Mikulić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Mikulić pojašnjava da bi se time zanemarila volja Hrvata.

Isti princip primijenjen je tri puta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i dva puta prilikom formiranja Vlade FBiH, piše Mikulić.

Inače, Mikulić je u tweetu podijelio i video isječak od sinoćnjeg gostovanja Izetbegovića na probošnjačkoj televiziji N1 u kojoj je govorio o mogućem načinu izbora sudaca Ustavnog suda BiH nakon eventualnog odlaska stranaca iz tog visokog sudbenog tijela.

Na upit novinara N1 kako bi odnos snaga u Ustavnom sudu BiH bio nakon eventualnog odlaska stranaca jer je sadašnji odnos tri stranca i šest domaćih sudaca (po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata – op, hms), Izetbegović kaže da će iz Zastupničkog doma doći još dva stranca “po našem izboru” jer, kako kaže, dom naroda nema ingerenciju nad pitanjem izbora Ustavnog suda BiH.

“Opet ćemo imati isti odnos snaga”, rekao je Izetbegović jasno aludirajući i na to da su do sada strani suci djelovali u interesu većinskog bošnjačkog nacionalizma.

Voditelj emisije potom je Izetbegovića pitao može li se dogoditi to da Srbi i Hrvati preglasaju Bošnjake u Ustavnom sudu BiH, na što je predsjednik SDA kazao da ne mogu.

-Pa ne mogu zato što će iz Federacije doći šest (sudaca, op.) a od toga će njih 4-5 biti onako kako će to odgovarati, rekao je Izetbegović misleći pri tome da će odgovarati Bošnjacima.

Na tvrdnju novinara N1 da će se predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, žaliti da su Hrvati preglasani, Izetbegović je kazao “pa šta možemo, šta možemo”./HMS/

more recommended stories