Published On: Pon, pro 10th, 2012

Simbolična "sahrana" ljudskih prava

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH), u suradnji s Udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva, danas će, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizirati simboličnu “sahranu” ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.
Ova akcija ima za cilj ukazati na sveopće nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.
Ranije, istoga dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak s veleposlanikom Piterom Sorensenom u Izaslanstvu EU u BiH, gdje će mu opisati akciju, te s njim razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH. 
Aktivisti će sa improvizovanim kovčegom krenuti u 12 sati ispred Katedrale (Sarajevo), iz ulice Braće Fejić (Mostar) i u 12.30 sa Trga Krajine (Banja Luka).
U Sarajevu  će s povorkom doći ispred zgrade Parlamenta BiH,  u Mostaru na Španjolski trg, a u Banja Luci  kod zgrade Općine,  gdje će se simbolične  sahrane obaviti.
Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prava u Bosni i Hercegovini danas pokopana i što se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.
Poslije akcije u Banja Luci će se održati debata o omladinskom organiziranju te o aktivizmu u BiH i globalno, kao i  potencijalu za masovno građansko organiziranje u BiH.
Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se u Pozorištu mladih  u Sarajevu javnom diskusijom poslije izvođenja predstave “Samo nek ne puca”, reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića.
U diskusiji će sudjelovati autor, redatelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHRBH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.
Organizacije koje su podržale i pomogle organizaciju ovog događaja, osim YIHRBH i Altteatra, su ljudi okupljeni oko akcije „Park je naš“ Banja Luka, MOSTIMUN Mostar, Centar za dramski odgoj Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, AIESEC Mostar i ELSA Mostar, te Mreža za izgradnju mira, priopćeno je iz YIHR-a.( Fena)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare