Utorak, 28 svibnja, 2024

Simbolična "sahrana" ljudskih prava

Must Read

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BH), u suradnji s Udruženjem dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva, danas će, na Međunarodni dan ljudskih prava, pored brojnih aktivnosti, organizirati simboličnu “sahranu” ljudskih prava u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci.
Ova akcija ima za cilj ukazati na sveopće nepoštivanje ljudskih prava građana Bosne i Hercegovine.
Ranije, istoga dana, aktivisti u Sarajevu održat će sastanak s veleposlanikom Piterom Sorensenom u Izaslanstvu EU u BiH, gdje će mu opisati akciju, te s njim razgovarati o stanju ljudskih prava u BiH. 
Aktivisti će sa improvizovanim kovčegom krenuti u 12 sati ispred Katedrale (Sarajevo), iz ulice Braće Fejić (Mostar) i u 12.30 sa Trga Krajine (Banja Luka).
U Sarajevu  će s povorkom doći ispred zgrade Parlamenta BiH,  u Mostaru na Španjolski trg, a u Banja Luci  kod zgrade Općine,  gdje će se simbolične  sahrane obaviti.
Pročitat će se prigodan nekrolog u kojem će se objasniti zašto su ljudska prava u Bosni i Hercegovini danas pokopana i što se treba dogoditi kako bi ona opet zaživjela.
Poslije akcije u Banja Luci će se održati debata o omladinskom organiziranju te o aktivizmu u BiH i globalno, kao i  potencijalu za masovno građansko organiziranje u BiH.
Cjelokupne aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava završit će se u Pozorištu mladih  u Sarajevu javnom diskusijom poslije izvođenja predstave “Samo nek ne puca”, reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Emira Imamovića.
U diskusiji će sudjelovati autor, redatelj i članovi glumačkog ansambla, te aktivisti YIHRBH i brojnih drugih organizacija civilnog društva.
Organizacije koje su podržale i pomogle organizaciju ovog događaja, osim YIHRBH i Altteatra, su ljudi okupljeni oko akcije „Park je naš“ Banja Luka, MOSTIMUN Mostar, Centar za dramski odgoj Mostar, Debatni klub Sveučilišta u Mostaru, AIESEC Mostar i ELSA Mostar, te Mreža za izgradnju mira, priopćeno je iz YIHR-a.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -