Subota, 25 svibnja, 2024

MEĐUNARODNE INSTITUCIJE UPOZORAVAJU: Vratite nezavisnost javnih servisa i izaberite profesionalce da ih vode!

Must Read

Nakon što su u razdoblju 2006-2010. godine tadašnje vlasti preuzele ingerencije nad upravljanjem javnim servisima ali i njihovu političku kontrolu, a što je dovelo od blokada u radu BHRT i RTFVBIH, međunarodna institucije pozvaju da vraćanje upravljačkih i regulacijskih prava RAK i kompetentim profesionalcima.
Najnovije aktivnosti u Parlamentu Federacije BiH izazvale su zabrinutost u smislu obveza Bosne i Hercegovine u oblasti neovisnosti medija i vladavine prava, smatraju u OSCE-u, OHR-u, Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država i Izaslanstvu Europske unije u BiH.
U zajedničkom priopćenju navode da je posebno pokušaj zamjene svih članova Upravnog odbora RTV-a FBiH (Radiotelevizije Federacije BiH), jednim potezom, u suprotnosti s principima dobrog upravljanja i zakonom o RTV-u FBiH te da narušava neovisnost FTV-a.
S obzirom na to da će Europska unija obaviti evaluaciju stupnja ispunjenja obveza Bosne i Hercegovine u oblasti postizanja neovisnosti medija u okviru procesa pridruživanja, te s obzirom na to da predstavnik OSCE-a za slobodu medija stalno prati aktivnosti BiH u oblasti poštivanja svojih obveza u smislu slobode medija, danas su zajednički urgirali na dužnosnike Federacije BiH da osiguraju imenovanje kompetentnih, nepristranih profesionalaca u Odbor FTV-a, u skladu sa zakonima.
Isto tako, urgirali su i na novinare i menadžere medijskih kuća da obave svoj dio posla u podržavanju profesionalnih standarda, kaže se  u današnjem priopćenju.
Stanje u oblasti slobode medija u Bosni i Hercegovini ostaje i dalje važan prioritet međunarodne zajednice, te su u priopćenju izrazili razočaranje zbog činjenice što se medijski sektor, posebno javni emiteri, koristi kao izgovor za političko pozicioniranje, a i dalje treba obaviti mnogo urgentnije praktične i tehničke poslove u ovom sektoru.
Učvršćivanje neovisnosti medija počinje ponovnim usmjeravanjem na jačanje kompletnog sustava javnog emitiranja BiH i Regulatorne agencije za komunikacije.
Kao što je definirano zakonom, pozvali su institucije da finaliziraju usklađivanje entitetskih zakona sa zakonom na državnoj razini, uspostave korporacijske strukture sustava javnog emitiranja u BiH, te da se temeljito i ozbiljno pozabave pitanjem digitalizacije, kako bi mediji u BiH mogli održavati korak s medijima u cijelom svijetu.
“Profesionalne, neovisne i nepristrane medijske institucije predstavljaju jedan od najvažnijih aspekata naprednog i razvijajućeg demokratskog društva, a predstavljaju i jednu od temeljnih vrijednosti koje njeguju ove organizacije”, navodi se u priopćenju.
Nadalje se dodaje da se ovi principi moraju poštivati, te napominje da pažljivo prate sva zbivanja u oblasti prava i postupke imenovanja u vezi s javnim medijskim institucijama.
“Zato urgiramo na vlasti da pažljivo razmotri pravne analize koje je zatražio predstavnik OSCE-a za slobodu medija, kako bi se pružila pomoć BiH u uspostavi medijskog okvira, koji omogućava političku i financijsku neovisnost javnih emitera i regulatornih tijela”, istaknuto je.
Upozoreno je i da će Europska unija i dalje pratiti i ocjenjivati napredak Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji u kontekstu Kopenhaških kriterija, a posebno će pratiti i ocjenjivati u kojoj mjeri država poštuje principe vladavine prava i osigurava profesionalne, neovisne i nepristrane medije. Rezultati ove analize bit će objavljeni u narednom Izvještaju o napretku.
Najavljeno je da će OSCE i dalje pratiti razvoj situacije posredstvom predstavnika OSCE-a za slobodu medija, s ciljem promocije punog poštivanja obveza prema OSCE-u u oblasti slobode medija.
SAD će pratiti razvoj situacije u vezi s FTV-om i u vezi s drugim pitanjima koja se tiču slobode medija, čiji će nalazi biti objavljeni u Godišnjem izvještaju o stanju u oblasti poštivanja ljudskih prava.
I na kraju OHR će, također, i dalje pratiti razvoj situacije u ovom sektoru u smislu poštivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, te koraka poduzetih na njegovoj provedbi.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -