Subota, 25 svibnja, 2024

SERWER: BiH nije više važna SAD-u, čak ni da stanje bude gore

Must Read

Daniel Serwer, bivši ugledni diplomat sada sveučilišni profesor na kolegiju Upravljanja krizama, kao i visokopozicionirani suradnik Centra za transatlantske odnose pri sveučilištu Johns Hopkins dobar je poznavatelj prilika u BiH i regiji Balkana.

Kao ministar savjetnik u State departmentu između 1994. i 1996. bio je posebni izaslanik i koordinator za Federaciju BiH, i posredujući između Hrvata i Bošnjaka kako bi se postigao prvi dogovor tijekom više rundi Daytonskih razgovora. Vrlo često u Washingtonu sudjeluje u raspravama o BiH. Za Večernji list ističe kako ne treba očekivati velike promjene Daytona kao i da se administracija SAD-a odavno odmakla od BiH kao važnog vanjskopolitičkog pitanja.

Po njegovim riječima Hrvati su napravili dobar posao u Daytonu dobivajući polovicu Federacije BiH i jednu trećinu zemlje. To objašnjava time da su tada držali Federaciju u svojevrsnom zagrljaju a vojna moć Hrvatske je bila jako važna. Sada je vojni balans uopće nevažan, Hrvatska ulazi u Europsku uniju i stoga nije više važan čimbenik unutar Bosne i Hercegovine. On postavlja pitanje zašto bi Hrvati sada napravili bolji posao nego što su napravili 1995., postavlja pitanje Daniel Serwer, bivši ugledni diplomat sada sveučilišni profesor i nudi odgovor da je na mjestu ‘hrvatskih nacionalista, bio bi oprezan oko ponovnog otvaranja sporazuma koji je tada bio snažno u korist hrvatskih nacionalista’.

Kako biste opisali trenutačnu situaciju u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da se ni na kakav način ne može uspostaviti stabilna koalicija na razini države ili na razini dva entiteta kada svatko pokušava ukloniti druge stranke iz vlasti?

Ja bih to opisao na način kao što ste i vi naveli. Nema stabilne koalicijske vlasti na državnoj ili pak na entitetskoj razini kada svatko pokušava otresti se drugih stranaka. To se naziva politikom u duboko podijeljenom državnom uređenju. Ako ništa drugo, mirno je.

Koliko je Bosna i Hercegovina važna američkoj administraciji i nalazi li se trenutačno u glavnom fokusu pozornosti i kako komentirate može li se očekivati snažniji angažman u ovoj zemlji?

Bosna i Hercegovina je na silaznoj putanji na popisu američkih priorioteta. Ne mislim da možete očekivati mnogo jači angažman Sjedinjenih država, jedino ukoliko stvari ne postanu doista loše. Čak i tada, nisam siguran.

Večernji/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -