Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

MARMOMACC 2012: Hercegovina i Dalmacija zajedno u Veroni

Must Read

47. Internacionalni sajam kamena i mramora MARMOMACC 2012, iako zbog globalne krize znatno manjeg opsega nego prijašnjih godina cijeni se kao najznačajniji svjetski sajam kamena. Ovogodišnje izdanje brojilo je ukupno 1518 izlagača iz 61 zemlje na ukupno oko 76.476m2 neto izložbenog prostora. Činjenica da je od ukupnog broja 669 izlagača iz Italije ukazuje na važnost sektora za gospodarstvo domaćina. Od ukupno 849 stranih izlagača, možemo se pohvaliti da je ove godine HERAG u suradnji s  RERA S.D. i ostalim partnerima, u sklopu projekta “Kamen”, omogućio uspješan zajednički nastup i prezentaciju na štandu projekta Kamen, preko 50 tvrtki i obrta koje se bave eksploatacijom, obradom i preradom kamena.

 

Sajam je posjetilo 56.536 posjetitelja, od čega je više od polovice stranih s rastom profesionalnih posjetiteja više od 8% u odnosu na proteklu godinu što ukazuje na veliki interes i rast udjela industrije kamena u svjetskom gospodarstvu. Posebice interesantna činjenica našim gospodarstvenicima jest da je potražnja za granitima i mramorima u odnosu na vapnence i bijele materijale u padu, suprotno trendu posljednjih godina.

Uz karakteristične izloške, sajmski prostor projektnog štanda bio je smještenog u Hali 11, koncipiran je na način da predstavi potencijale kamenih resursa, te uz mogućnosti detaljnijeg informiranja i poslovnih sastanaka omogući širenje poslovnih mogućnosti poduzetnika u sektoru eksploatacije i obrade kamena i prema izvozno orijentiranim poslovnim prilikama.

Uz organizirani posjet sajmu i zastupanje na projektnom štandu, svi posjetitelji su bili ugodno iznenađen “zajedničkom prezentacijom” kamenih potencijala. U periodu od 26.-29. 09. 2012. grupa od 80ak poduzetnika iz četiri dalmatinske županije iz HR i Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije iz BIH, u organizaciji projekta “kamen”, imala je priliku predstaviti potencijale plasmana na strana tržišta svojih sirovina, poluproizvoda i finalnih proizvoda od kamena. Veliku pozornost posjetitelja izazvala je kvalitetna i jednostavna prezentacija kamenih potencijala cjelokupnog projektnog prostora s nekoliko vrijednih izložaka koji odražavaju filigransku umjetnost obrade kamena, te je često  projektni štand doživljavan kao prezentacijski prostor organiziranog klastera i s tim u vezi je prihvaćen veliki broj upita (preko 120 evidentiranih upita za određene vrste materijala i proizvode).

Na projektnom štandu, ostvareno je i desetak direktnih sastanaka između hrvatskih posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske i Dalmacije  s BIH tvrtkama i obrtima, posebno zanimljivim zbog specifičnih materijala granita i miljevine. Posebice dobra iskustva hrvatskih tvrtki očitovala su se kod pojedinih upita za cijele grupe vapnenačkih materijala koje eksploatiraju i prerađuju različite tvrtke, koje su ovom prilikom ostvarile nadamo se bolju buduću suradnju, prvenstveno uviđajući potrebu za daljnjim uduživanjem i zajedničkim plasmanom na strana tržišta, kontrolu kvalitete i intenzivnijom suradnjom.

Projektni tim je individualnim izlagačima proslijeđivao direktne upite za određene proizvode, te je i na projektnom štandu održan niz prezentacija i sastanaka s mogućim kupcima, a stvarala su se i ad-hoc partnerstva izlagačkih tvrtki. Prvog sajamskog dana,uz posredovanje predstavnika Sajma gosp. Matjaža Žigona organizirana je prezentacija tvrtki potencijalnim internacionalnim kupcima s početkom u 15h, nakon čega su uslijedili pojedinačni sastanci na izlagačkom prostoru.

Dana 27.09. 2012. organiziran je posjet dvjema tvrtkama u okolici Verone, regiji u kojoj djeluje preko 500 tvrtki za preradu i prodaju kamena u samo jednoj velikoj gospodarskoj zoni. Tvrtke Payaninni i Marmi Lanza predstavile su mogućnosti suradnje s tvrtkama iz Hrvatske i BiH, te su prezentirali ukupne procese obrade kamena najmodernijim tehnologijama i trendove u komercijalnoj uporabi novih materijala.

Cijelokupna aktivnost posjete i izlaganja na sajmu MARMOMACC 2012, kao i posjete ostalim firmama u Veroni koje se bave obradom kamena, protekla je u najboljoj atmosferi te su svi sudionici iz Hercegovine i Dalmacije stekli nova poznanstva, te uspostavili razne poslovne odnose.

http://www.herag.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -