Subota, 25 svibnja, 2024

ŠEKS: ‘Ivo Sanader i tajne službe organizirali su uhićenje Gotovine!’

Must Read

Pustimo tko je što radio, kao profesionalac o tome ne mogu govoriti – rekao je nedavno u intervjuu Novom listu čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na pitanje o tome koja je bila njegova uloga u uhićenju generalaAnte Gotovine .

Novi predsjednik HDZ-a, zapravo, danas uopće ne želi spominjati Gotovinu. No, tijekom unutarstranačkih izbora nije se libio skupljati bodove upravo na njegov račun. Tada se u njegovu kampanju uključio Gotovinin prijatelj i kum Željko Dilber čija je nazočnost trebala poručiti javnosti kako je i general na Karamarkovoj strani. Kad je preuzeo HDZ, novi šef stranke Dilberu je dodijelio i braniteljski resor u HDZ-ovoj vladi u sjeni.

Drastične kazne

Iako Karamarko vrlo često spominje i Franju Tuđmana i branitelje, nikad nije spomenuo drastične kazne koje su izrečene hrvatskim generalima u Haagu.

Ništa neobično, s obzirom na to da je upravo Karamarko 2005. godine, kao tadašnji šef tajne službe, locirao generala Gotovinu koji je nakon toga ubrzo i uhićen na Kanarskim otocima te izručen Haagu.

Zajednička naredba

– Locirati, identificirati, uhititi i transferirati – glasila je zajednička naredba koju su te 2005. policiji i obavještajnim službama izdali bivši premijer Ivo Sanader i bivši predsjednik Stjepan Mesić na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kako je te riječi medijima poslije prenio Vladimir Šeks, nastala je prava hajka na njega.

– Ispalo je da sam ja autor tog plana, a ja sam samo prenio zaključke VONS-a. Na tu sjednicu bio sam pozvan kao predsjednik Sabora, ali nisam imao pravo glasa jer nisam bio član tog tijela – ispričao nam je u četvrtak Šeks. Kazao je kako se na sjednici raspravljalo o suradnji s Haagom.

– Sanader je tada objasnio zašto hrvatske sigurnosne i obavještajne službe trebaju intenzivirati aktivnosti na identifikaciji, lociranju te, ako bude uhićenja, na izručenju Gotovine u Haag. Rekao je također da te službe moraju točno utvrditi da se general ne nalazi u Hrvatskoj i da o tome treba obavijestiti Haag kako bi se spriječile priče da je general u Hrvatskoj i da ga štite hrvatske vlasti.

Na temelju tog izlaganja, ali i izlaganja Stjepana Mesića koji je rekao da je Hrvatska na prekretnici i da moramo surađivati s Haagom želimo li nastaviti put u EU, napravljeni su zaključci kojima su se sigurnosne i obavještajne službe obvezale da će intenzivirati svoje aktivnosti u utvrđivanju da Gotovina nije u Hrvatskoj. Taj zapisnik sa sjednice VONS-a postoji i sve je u njemu navedeno – tko je bio na sjednici, što je tko rekao i predlagao.

Prvi dio rečenice

Sanader je formulirao prijedlog i on je kao takav izglasan na sjednici Vijeća, ispričao je Šeks. Dodao je kako je Dnevnik navečer emitirao njegovu izjavu, ali tako da je izbačen prvi dio rečenice u kojem on objašnjava da je to zaključak s VONS-a te odluka i naredba Sanadera i Mesića.

– Na ekranu se tako pojavila samo moja slika i riječi “locirati, identificirati, uhititi i transferirati”, pa je ispalo da sam ja to smislio. Zbog toga su me desni ekstremisti odmah proglasili izdajnikom. Tražio sam od HRT-a da emitiraju cijelu rečenicu, ali su rekli da to ne mogu pronaći. I poslije sam to nekoliko puta pokušao objasniti, ali bez većeg uspjeha – ispričao je Šeks.

Zaboravljene uloge

Institucije su nakon naredbe obavile svoj posao, a Tomislav Karamarko odradio je onu najvažniju – prisluškujući njegovu suprugu Dunju locirao je generala Antu Gotovinu. A zbog njegova uhićenja najburnije su reagirali hrvatski branitelji koji su prošle godine, kada su izrečene prvostupanjske presude generalima, od tadašnje premijerke Jadranke Kosor čak tražili da hitno prekine pregovore s EU. Kosor je ujedno bila jedini i najviši državni dužnosnik koji je generale posjetio u Haagu početkom 2008., kada je bila potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja.

Mnogi u HDZ-u, inače, zamjeraju Karamarku šutnju o generalima, ali se nitko to ne usuđuje javno izreći.

– Uvijek je šutio kad bi bila riječ o tome, čak i kad su se prošle godine, nakon izricanja presude, u Vladi na tu temu održavali sastanci s ministrima i drugim dužnosnicima – kazao je jedan od bivših ministara, dodajući kako su neki, pa čak i među braniteljima, pomalo zaboravili kakve su uloge neki odigrali u tom slučaju.

Micanje transparenata

Ipak, dio branitelja dobro se prisjeća 2005. i 2010. kada su organizirani skup i koncert za Gotovinu. Jedan od njih, bivši dopredsjednik splitske Hvidre Kristijan Petric, bio je 2005. glavni čovjek za osiguranje skupa na Rivi na kojem se okupilo oko 200.000 ljudi.

– Mi branitelji dogovorili smo se tada da nećemo dopustiti političarima da govore na skupu kao što je to bilo u slučaju Mirka Norca. No, dan prije skupa javili su mi se neki koji danas sjede na optuženičkim klupama kao i neki koji su danas predsjednici stranaka i tražili su od mene da maknem sve transparente kontra bivšeg premijera Sanadera.

Također su tražili da maknemo videozid na kojem smo htjeli prikazati Sanadera kako na skupu za Norca govori da nećemo dati naše generale u Haag, ispričao je Petric, dodajući kako su ti isti ljudi i 2010. godine opstruirali humanitarni koncert za generale u Haagu.

Blokirani telefoni

– Tada su nam blokirali telefonske linije kako bismo prikupili što manje sredstava. Neki su me tada nazivali, tražeći i da na koncert ne pozovem generala Željka Sačića, ali to nisam poslušao.

Jako me pogađa što se neki gradonačelnici koji su tada po nalogu Sanadera skidali Gotovinine slike, sada busaju s braniteljima i našim generalima. Nadam se da će biti oslobođeni – rekao je Petric.

Jutarnji.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -