Published On: Sub, lis 12th, 2013

SEJDIĆ – FINCI: Čelnicima iz FBiH rok do srijede

Europska komisija ( EK ) od političkih lidera u FBiH do naredne srijede očekuje dogovor i konačno rješenje o načinu provođenja presude ” Sejdić i Finci ” , saznaju ” Nezavisne ” iz diplomatskih izvora iz Bruxellesa .S tim u vezi , ali i zbog predstojećih bajramskih blagdana , moguće je i pomjeranje termina objavljivanja novog izvješća o napretku BiH sa 16. na 21. listopad, od kojeg ovisi europski put BiH u naredne dvije godine , ali i planirano ” otvaranje ” pretpristupnih fondova ( IPA ) prema našoj zemlji .Kako saznaju Nezavisne , unatoč različitim interpretacijama događaja s posljednjeg briselskog sastanka bh. . Idera i Štefana Fülea , europskog povjerenika za proširenje , Europska komisija ( EK ) , ipak , nema namjeru nametnuti bilo kakvo rješenje koje bi definiralo način provođenja odluke u slučaju ” Sejdić i Finci ” i mehanizama koordinacije .” EK ne želi nametanje , ai nema mehanizme za nametanje rješenja . Međutim , ona će svim metodama političke komunikacije pokušati stimulira političke lidere iz FBiH da dođu do rješenja u narednih nekoliko dana ” , kaže za ” Nezavisne ” Igor Davidović , bh. . veleposlanik pri Misiji EU u Bruxellesu .File je , međutim , predstavnicima stranaka iznio okvirni prijedlog , a naredni potez je na liderima SDP – a , SBB – a , SDA i dva HDZ – a .U tom kontekstu treba promatrati i izjave političkih lidera iz FBiH po povratku iz Bruxellesa . Zlatko Lagumdžija , predsjednik SDP – a , rekao je da ova stranka okvirni fileovima prijedlog ne doživljava kao najbolje rješenje .” Ipak , na tom tragu se može naći rješenje koje će imati prolaz u parlamentu ” , istakao je Lagumdžija .

Šefik Džaferović , potpredsjednik SDA i član pregovaračke delegacije ove stranke , potvrdio je da fileovima prijedlog nema veze ni s jednim postojećim , već je on samo reflekcija svih dosadašnjih .

” Obvezali smo se da ćemo taj prijedlog razmatrati narednih dana . On nije do kraja dorečen i definiran , ali nitko ga nije ni odbio ” , rekao je Džaferović .

Dragan Čović i Fahrudin Radončić , lideri HDZ BiH i SBB – a , također su spremni za intenzivne konzultacije . Oni su po povratku iz Bruxellesa ocijenili da je File pokazao dobru volju da sroči inicijalni dokument koji će biti prihvatljiv svim stranama . Radončić se na konferenciji za novinare u Mostaru osvrnuo i na izjavu predsjednika SDP – a ” da je vodio veliku bitku za BiH ” .

” Ovdje se ne radi o tome da netko vodi borbu protiv BiH , nego način kako doživljava BiH i odnose unutar nje . U tom smislu proglašavati sebe šampionom patriotizma nije stvar koju pametni političari rade ” , rekao je on .

Martin Raguž , predsjednik HDZ 1990 , rekao je u petak da početak intenzivnih konstultacija očekuje nakon signala iz Bruxellesa , te kako se nada da će početi odmah nakon vikenda .

Svi politički akteri , naime , više ne spore da je uzrok cijelog problema o načinu provođenja presude u FBiH , s obzirom na to da su predstavnici RS završili svoj ​​dio posla te da nastupaju s pozicija u globalu prihvatljivim svima . Podsjećamo , Milorad Dodik , lider SNSD – a , rekao je da je sastanak u Bruxellesu bio potpuna afirmacija stavova Narodne skupštine RS od prije nekoliko dana .

” Mi u tom pogledu ne možemo biti nezadovoljni . Zaključak današnjeg sastanka isključivo je vezan za činjenicu da federalni partneri moraju vratiti u Sarajevo i tamo razgovarati ” , izjavio je Dodik .

Mladen Bosić , predsjednik SDS – a , ocijenio je da je sve vraćeno praktično na nulu , a da se predstavnici stranaka iz FBiH svađaju oko svakog prijedloga .

” U narednih nekoliko dana pokušat još jednom vidjeti postoji li mogućnost nekog prijedloga koji bi mogao dobiti većinu . Poslije toga mislim da se vrata zatvaraju i da će EU izvući ruke iz svega ovoga ” , ocijenio je Bosić .

Vlajkijev prijedlog

Emir Vlajki , potpredsjednik RS , predložio je privremeno rješenje za provođenje presude ” Sejdić i Finci ” .

Naime , Vlajkijev prijedlog je da svaki građanin BiH , ma kako da se izjašnjava , ima pravo da se kandidira za člana Predsjedništva BiH .

” Svi glasači , prilikom izbora člana Predsjedništva , moraju naznačiti svoju nacionalnu pripadnost , koja god bila , a onda se , s obzirom na to da jedino Hrvati imaju suštinske primjedbe na izbor člana Predsjedništva , taj član Predsjedništva bira tako da se iz ukupne mase glasačkih listića izdvoje oni gdje je naznačena nacionalna pripadnost Hrvat , pa kandidat koji prema ovim listićima dobije najveći broj glasova postaje član Predsjedništva ” , navode iz Vlajkijevog kabineta .

 

( nezavisne )