Published On: Sri, velj 12th, 2014

ŠEHIĆ: Na žalost, demonstranti u Tuzli počinju se dijeliti u tri skupine

Bosni i Hercegovini potrebni su ispravljanje pretvorbene pljačke, ublažavanje socijalne nepravde i nov ustav kojim će postati građanska država, ocijenio je Vehid Šehić iz tuzlanskoga Foruma građana na tribini u Zagrebu.

Ustav treba mijenjati jer tzv. Dejtonski ustav ne valja, rekao je. Odredbe Dejtonskoga ustava neprihvatljive su, kaže Šehić, jer su u njemu nabrojana “tri konstitutivna naroda, manjine i građani, kao da su građani nešto izvan toga”. “To samo budala može napisati”, rekao je Šehić koji je s još troje kolega bio u Ekspertnoj skupini koja je na inicijativu američkog veleposlanstva u BiH napisala nacrt novoga ustava Federacije BiH koji je u listopadu 2013. poslan na ocjenu ustavnoj komisiji Predstavničkoga doma parlamenta BiH.

Na diskusiji u zagrebačkoj Kući ljudskih prava o prosvjedima u Bosni i Hercegovini, Šehić je rekao kako je on “iz Tuzle koja je specifična jer je ‘crvena'”, ali da prosvjedi nisu bošnjački ustanak nego socijalni. “Prazan želudac svuda govori istim jezikom i stvarno je progovorio”. On se ne boji nemira, rekao je, “oni su trajali samo jedan dan”, a “naravno da će ih netko pokušati zloupotrijebiti”, dodao je.

No on je optimist jer drži kako se vlast “prepala i ako ništa drugo, sad zna da postoji ulica” koja je može svrgnuti.

U Tuzli nakon prosvjeda stvorile su se tri građanske skupine koje sad pregovaraju s vlastima, i u tome je potencijalni problem, kaže Vehić, da se te tri skupine sada ne podijele po uzoru na tri velike stranke. “Građani ne trebaju previše očekivati”, ocijenio je, a na skorim redovnim izborima u rujnu, on se zalaže za izlazak i pisanje po listiću kako se prazan ne bi mogao zloupotrijebiti.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na tribini je rekao kako je, za razliku od Šehića, “pesimist”, jer “ono što je otpočetka loše, ne može s vremenom postati dobro”, a Dejtonski sporazum po njegovu je mišljenju uzrok svih problema u Bosni i Hercegovini.

Političke elite Srbije i Hrvatske moraju poslati jasnu poruku Hrvatima i Srbima u Bosni i Hercegovini da je njihova zemlja BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo, drži Mesić. Neprihvatljivo je, kaže, kad Srbija “jamči (predsjedniku Republike Srpske Miloradu) Dodiku sigurnost Republike Srpske, a Srbija je, kao i Hrvatska, jedna od potpisnica Daytonskoga sporazuma i ona mora jamčiti opstanak BiH”.

Bosanskohercegovački je problem, kaže Šehić u tome što se razne vlasti okreću na razne strane, “jednim okom gledaju u Bosnu i Hercegovinu, a drugim u Tursku ili Srbiju”, rekao je. “Ta zrikavost nas ubi”.

Poruka hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić bila je “ohrabrujuća”, kaže Šehić. Pusić je u ponedjeljak u Bruxellesu rekla kako Europska unija treba osmisliti specifičan pristup za približavanje Bosne i Hercegovine, treba reagirati odmah i naći europsko rješenje.

Iako stoji pitanje je li hrvatski premijer Zoran Milanović trebao otići u Sarajevo, njegova mostarska poruka također je pozitivna i ohrabrujuća, dodao je Šehić.

(H)
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix