Published On: Sri, pro 19th, 2018

ŠEHIĆ: Ako prođe apelacija “Krišto”, odluka SIP-a automatski će pasti

Zbog političke neodgovornosti, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini nisu donijeli odluku pa je SIP prihvatio donošenje te odluke, kazao je za N1 Vehid Šehić, bivši član SIP-a te dodao da će ukoliko prođe apelacija gospođe Krišto Ustavnome sudu BiH odluka SIP-a automatski pasti.

“Uvijek se trebalo voditi računa o nečemu tko je najodgovorniji za ovakvo stanje”, kazao je Šehić i dodao:

“Zbog političke neodgovornosti, predstavnici parlamentarnih skupština nisu donijeli odluku pa je SIP prihvatio donošenje te odluke. Donijeli su odluku, treba koristiti sva pravna sredstva prema Ustavnom sudu da se utvrdi ustavnost ove odluke. Kompromis postoji u političkom dijalogu, ali se zakon mora poštovati. Dobro je da je bilo kakva odluka donesena, velika je odgovornost na Ustavnom sudu koji će ocjenjivati ustavnost apelacija”.

Šehić je istakao da Ustavni sud mora što prije donijeti odluku po apelaciji Borjane Krišto.

“Ustavni sud mora što prije donijeti odluku po apelaciji Borjane Krišto, koja upravo osporava odredbe Ustava FBiH gdje se bira jedan izaslanik iz jednog kantona pod uvjetom da je izabran u skupštinu”.

Šehić kaže da će odluka SIP-a automatski pasti prođe li apelacija gospođe Krišto Ustavnom sudu BiH. “Ako prođe apelacija Borjane Krišto, ova odluka će automatski pasti. Iz izbornog zakona su obrisane dvije odredbe, jedna koja govori da će se iz svakog kantona birati jedan izaslanik iz sva tri konstitutivna naroda. Automatski ova odluka se neće moći implementirati”, kazao je Šehić./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare