Published On: Sri, pro 19th, 2018

Inzko o odluci CIK-a: Pravovremeno formiranje vlasti je od ključnog značaja

Visoki predstavnik dosljedno krši ustav te dosljedno ističe da je pravovremeno formiranje vlasti od ključnog značaja. Što se tiče sadržaja odluke Centralne izborne komisije, mišljenje visokog predstavnika je od ranije poznato i nije se promijenilo, kazali su nam iz OHR-a.

To mišljenje je protuustavnije čak od samog CIK-a.

Podsjećamo, prema principu 1/1/1 koji će se koristiti u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani. Ta odluka je direktno kršenje autoriteta Ustavnog suda BIH.

Za ovaj prijedlog glasalo je 5 članova CIK-a, dok je dvoje bilo protiv. To su bili Suad Arnautović i Ahmet Šantić.

Većina hrvatskih stranaka je izrazila nezadovoljstvo ovom odlukom ističući da nije u skladu s Ustavom FBiH, a potpredsjednik Vlade FBiH i bošnjački ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača uputio je zahtjev Ustavnom sudu FBiH u kojem traži mišljenje povodom odluke Centralne izborne komisije BiH.

Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) ranije su poručile kako je za njih ovakav način popune Doma naroda PFBiH neprihvatljiv i da će se u slučaju ovakve odluke CIK-a obratiti Ustavnom sudu BiH.

Isto su potvrdile i hrvatske stranke.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare