Published On: Pon, sij 20th, 2020

Šefica za zatvore opisala kako im je Srbin pobjegao: “Čuvari ga nisu vezali”

Jučer je iz zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice pobjegao zatvorenik iz Remetinca.

Riječ je o 31-godišnjem Srbinu Ivanu Đorđeviću koji je bio nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora na Općinskom sudu u Novom Zagrebu zbog krijumčarenja ljudi.

Ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero je na konferenciji za novinare opisala što se točno dogodilo.

Naime, Đorđević je pravosudnim policajcima rekao da je nešto progutao pa su ga odveli na Hitnu u Vinogradsku bolnicu.

Preskočio je zid. Protiv policajaca je pokrenut stegovni postupak

Špero je objasnila da je zatvorenik bio u pratnji pravosudne policije, međutim došlo je do njegovog bijega. Otišao je na WC, a da nije bio vezan te je preskočio zid i pobjegao. Zbog toga je protiv dvojice pravosudnih policajaca pokrenut stegovni postupak.

“Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje. Došlo je do problema u provedbi sigurnosti. Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procjenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC”, rekla je Špero.

Kazala je kako je zatvorenik na WC išao više puta.

“Ali, posljednji put je uspio preskočiti zid i otići u prostoriju iz koje se uspio udaljiti”, dodala je.

Đorđević je prije korištenja WC-a bio vezan za ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slično.

“Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a tada su išli ući u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoreni prozor”, ustvrdila je Špero.

Raspisana tjeralica

Za Đorđevićem je raspisana tjeralica.