Šef srpskih plaćenika: Srbi odbili izvršiti naredbu. Rusi ih prebili kundacima

Dejan Berić, osoba zadužena za regrutaciju srpskih plaćenika u rusku vojsku, požalio se na zapovjedništvo 119. padobranske pukovnije u kojoj služe stranci. U jučer objavljenoj videoporuci na društvenoj mreži VKontakte Berić se požalio da ruski zapovjednici odbijaju Srbima osigurati dovoljno oružja i liječiti ranjenike.

Berić je na snimci odjeven u majicu s natpisom “Putinov tim. Narodni front”. Požalio se kako je on sam morao raditi s Narodnim frontom kako bi nabavio automobile, dronove, borbene čizme i osigurao vodu za plaćenike. Dodao je kako su zapovjednici iz 119. pukovnije nazivali srpske plaćenike “ciganima” i nisu razumjeli njihove motive za sudjelovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ispitujući ih zašto su uopće došli, prenosi Index.hr.

Kaže da su odbili izvršiti naredbu

Objasnio je kako su njegovi sunarodnjaci potpisali ugovor s ruskim ministarstvom obrane u Moskovskoj oblasti, poslije čega su upisani u 119. pukovniju 106. Tulske zračno-desantne divizije. Kazao je kako su plaćenici nakon toga prevezeni u ruski grad Rjazanj, a potom i u Lugansk.

Prije Nove godine zapovjedništvo pukovnije naredilo je Srbima da jurišaju na položaje ukrajinskih oružanih snaga, dajući im po 2-3 spremnika municije i naredivši im da “zauzmu ostalo oružje u borbi”, citira ga BBC na ruskom. Berić tvrdi kako su Srbi odbili izvršiti ovu naredbu i da su tražili premještaj u drugu postrojbu, ali su proglašeni dezerterima i ratnim zločincima.

Ispričao je kako su srpski plaćenici izbačeni iz zemunica te da su nekoliko dana držani na hladnom bez hrane i vode, nakon čega su u pukovniju stigli predstavnici vojne policije koji su od njih tražili da potpišu priznanje kako su špijuni. Naveo je da su Rusi odbili liječiti čak i teško bolesne Srbe.

Zabrinut je da bi ga mogli osuditi

Istaknuo je kako se obratio vojnom tužiteljstvu i rukovodstvu Čečenije sa zahtjevom za prebacivanje srpskih plaćenika u odred Ahmat, ali i da “rukovodstvo 119. pukovnije ne želi da to dobro završi”.

Berić tvrdi da je vojna policija tukla nenaoružane borce kundacima, pucala u zrak i prijetila da će ih strijeljati. Priznao je kako se boji za svoj život, ali i za živote Srba koji se bore na strani Rusije.

Zapovjedništvo 119. pukovnije nazvao je “organiziranom zločinačkom skupinom” i izrazio zabrinutost da bi mogao biti osuđen “zbog diskreditacije vojske”. Smatra da bi njegov video mogli iskoristiti “neprijatelji”.

Inače, BBC na ruskom je u listopadu prošle godine izvijestio da Rusija aktivno vrbuje građane Srbije i drugih balkanskih zemalja za rat u Ukrajini. Regrutaciju dobrovoljaca u Srbiji potvrdili su i Davor Savičić i Dejan Berić, koji se bore na strani samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike.