Srijeda, 29 svibnja, 2024

Sedmi putnik rekao da će sve blokirati do lokalnih izbora i otišao klanjati džuma namaz

Must Read

Lideri sedam najjačih političkih stranaka u BiH dogovorili su danas način kako će se provoditi mehanizam koordinacije za pristupanje BiH Europskoj uniji, dok još ostaje otvoreno pitanje konačnog rješenja za odluku Suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“.
Čović: Tihić je jasno rekao da će blokirati sve do lokalnih izbora 

Lider HDZBiH-a Dragan Čović izjavio je da je predsjednik SDA Sulejman Tihić danas jasno stavio do znanja da će do daljnjeg biti blokada u rješavanju rekonstrukcije vlasti u FBiH.

„Tihić je vrlo jasno stavio do znanja da će blokada biti do daljnjeg i da će se učiniti sve da se do lokalnih izbora ne uspije napraviti nova vlast”, kazao je Čović i naglasio da se u sljedećem razdoblju mora tražiti rješenje kako što prije uspostaviti vlast koja će moći normalno funkcionirati na svim razinama.

„Evidentno je da nekima ide u prilog da se pokaže da vlast ne funkcionira, da smo u problemima i da se ponovo neko angažira, OHR ili netko drugi, da se bavi BiH”, konstatirao je Čović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Nakon sastanka „sedmorke”, Čović je rekao da ga čudi istup predsjednika SDA Sulejmana Tihića, jer se još na sastanku u Mostaru na institiranje Tihića krenulo u traženje rješenja o pitanju presude „Sejdić-Finci”, koje  je lider SDA danas osporio.

Čović također ocjenjuje da je napravljen iskorak o pitanju Mape puta dogovorene u Bruxellesu, jer je dogovoreno sve što treba uraditi u narednih mjesec i pol dana da bi se ispoštovali svi zadati rokovi.

Ljubić: Korak bliže u ispunjavanju uvijeta

Za HDZ-a 1990 Božu Ljubića je najvažniji rezultat današnjeg sastanka „sedmorke” konkretizacija Mape puta dogovorene u Bruxellesu te vjeruje da su danas korak bliže u ispunjavanju uvjeta koji vode ka kandidatskom statustu.

Kada je u pitanju rješenje za presudu „Sejdić-Finci”, on kaže da model koji je dogovoren za Dom naroda podrazumijeva u FBiH da će svi narodi biti na ravnopravan način zastupljeni.

„Nakon popisa naredne godine, onda će se automatski znati koliko ih živi u pojedinim županijama i podjelit će se taj broj dionica”, kazao je Ljubić.

Na taj način se kaže, ponovo vraća etnički legitimitet.

Kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH, postoje dvije opcije, a Ljubić kaže da su spremni razgovarati i o asimetričnom načinu izbora, odnosno izravnom izboru u jednom entitetu i neizravnom u drugom.

Ali, ističe, svjestan je i određenih nedostatka tog principa, jer bi ‘imali u istom organu članove Predsjedništva s različitom razinom legitimiteta’

Ipak, želi da vjeruje da će se u narednih mjesec dana doći do usuglašenog prijedloga i da će do 31. kolovoza u parlament uputiti amandmane na Ustav BiH.

Radončić: SDA oporba prema europskom putu

Lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić izjavio je danas da je na sastanku predsjednika najjačih stranka u BiH napravljen veliki i važan korak o pitanju dogovorenom nedavno u Bruxellesu, ali je optužio SDA da se “ponašala oporbeno prema europskom putu BiH”.

Tvrdi da se SDA na današnjem sastanku u Banja Luci ponašala oporbeno, ne prema „šestorki“, već prema „europskom putu BiH“.

On je govorio o SDA i njihovoj politici koju su ranije provodili.

„Tihić je “fildžan” temu spominjao u političkim obračunima s Bakirom Izetbegovićem i svojim frakcijama. SDA je 1993.godine imala Bošnjački sabor i naglasio je tu fildžan državicu…“, rekao je Radončić i naveo da je Tihić pobjegao od tih argumenata.

Lideri političkih stranaka u BiH definirali su danas u Banjoj Luci prijedloge za provođenje odluke “Sejdić-Finci”, da se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira izravno, a da se dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH biraju neizravno.

Lider SDS–a Mladen Bosić istakao je da su ovi prijedlozi u osnovi različiti, ali da otvaraju mogućnost da se dođe do kompromisnog rješenja.

“Još nema pune suglasnosti o ovim prijedlozima, ali se nadam da će do 31. kolovoza biti nađen izlaz iz ove situacije”, rekao je novinarima Bosić, nakon sastanka političkih lidera, napomenuvši da je sastanak sazvan u formatu sedam političkih lidera stranaka.

 

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da je lider SDA Sulejman Tihić, odbijajući da se postigne kompromisno rješenje za provođenje presude „Sejdić-Finci“, pokazao da uopće nije ni zainteresiran da se dođe do rješenja, već da želi da sve procese blokira.

On je kazao da je namjera „šestorke“, ali ne i Tihića, bila da pokušaju riješiti određene stvari, u mjeri u kojoj je to moguće napraviti.

„Danas se, međutim, pokazalo da sedmi putnik nije uopće zainteresiran za rješenje, već za status quao i da se bavimo jedni drugima, umjesto realnim problemima“, konstatirao je Lagumdžija, nakon sastanka lidera sedam najjačih političkih stranaka u BiH, koji je održan u Banjoj Luci.

Lagumdžija je rekao da je Tihiću nuđeno da bude dio rješenja, da poštuje demokratsku volju i da da mogućnost da onaj tko ima demokratsku većinu na različitim razinama u BiH pretvori je i u efikasnu izvršnu vlast koja će se uhvatiti ukoštac s pravim problemima.

Lagumdžija: Tihiću sam ponudio da SDP izađe iz Vijeća ministara

„Tihiću sam ponudio da SDPBiH izađe iz Vijeća ministara i iz svake parlamentarne većine i da SDA sastavi s kim god hoće i može nešto što će biti parlamentarna većina. Nažalost, i na ovom sastanku Tihić nije bio u mogućnosti da takvo nešto učini. On je vrlo jasno rekao da će oni blokirati sve i da će nastojati, bar do listopada zadržati status quo da se ništa ne može pomaknuti. Nažalost, tu smo-gdje smo i imat ćemo normalan, demokratski, institucionalni odgovor za takvo nešto“, rekao je Lagumdžija u izjavi novinarima.

Govoreći o modelu koji su četiri stranke iz FBiH usuglasile kada je u pitanju rješenje za odluku „Sejdić-Finci“, a koji SDA ne podržava, Lagumdžija je rekao da je rješenje za Dom naroda parlamenta BiH predstavlja ono rješenje za koje se Tihić sve vrijeme i zalagao i to do unazad mjesec dana.

Odbacio je kao netočne navode koje je iznio predsjednik SDA obrazlažući zašto je protiv određenog modela za rješenje odluke „Sejdić-Finci“.

„Nije točno da je to model koji uvodi bilo kakvu vrstu etničke podjele FBiH, odnosno BiH, na dva, odnosno tri dijela. Nije uopće ni točno da je to model koji predviđa da će više od 90 posto predstavnika bilo kojeg naroda doći samo iz jednog dijela FBiH“, naveo je predsjednik SDPBiH i dodao da model predviđa da, kao što u građanskim domovima postoji princip jedan čovjek-jedan glas, u Domu naroda bi jedan pripadnik jednog naroda imao svoj jedan glas uime tog naroda.

Kazao je i da taj dogovoreni model je potpuno drugačiji od onog na koji je reagirao Tihić.

Lagumdžija je dodao da Tihić, „slušajući vlastitu propagandu, izgleda imao problema s nekim modelom koji nije ni napravljen i koji oni nisu ni vidjeli“.

Na kraju je konstatirao da je dobro da su danas izloženi principi za rješenje odluke „Sejdić-Finci“ te se nada da će u narednih mjesec dana „šestorka“ uspjeti da  dođe do racionalnog rješenja koje će podrazumijevati deblokadu tog pitanja.

Dvije se stvari, kazao je, moraju riješiti.

Jednu, koja je isključivo slovo odluke „Sejdić-Finci“, a nametnule su se, kaže, druge stvari, budući da ta odluka govori o kategoriji ostalih.

„Mi očigledno pokušavamo riješiti neke druge stvari, u mjeri u kojoj je to moguće napraviti od šest lidera stranaka“, konstatirao je Lagumdžija.

Konstatirao je da je veoma dobro da je na današnjem sastanku lidera stranaka u Banjoj Luci dogovoren bar europski dio obaveza BiH, ali da se, nažalost, nisu mogli dogovoriti o drugim stvarima.

Nakon što je lider SDA Sulejman Tihić, odmah nakon dane izjave novinarima, napustio press-konferenciju zbog vjerskih obveza, kako je rekao (klanja džuma-namaz), Lagumdžija je dodao da i drugi sugovornici su imali obveze, ali su ostali, te na kraju konstatirao da lideri četiriju stranaka, koji su ostali, predstavljaju novu parlamentarnu većinu u FBiH, a uz stranke iz RS-a novu parlamentarnu većinu na razini BiH.

On je naglasio da će predstavnici šest stranka pokušati da u narednih mjesec dana naprave kodeks ponašanja u predizbornoj kampanji, a koja će ih obvezivati da se na aktivan način obraćaju u predizbornoj kampanji, za ono što podržavaju, a ne obrnuto.

Dodik: SDA blokira europski put

Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je današnji sastanak političkih lidera bio efikasan i da je to “rezultat okupljanja oko europskih pitanja”.

Dodik je istakao da u načinu uspostavljanja mehanizma koordinacije u BiH nema nikakvih razlika.

“Treba poštovati ustavne nadležnosti i uključiti sve u provođenje europske politike. Treba vidjeti na koji način će biti sankcionirani svi oni koji ne budu provodili dogovorene stavove u vezi s europskom politikom”, rekao je novinarima Dodik u Banjaluci nakon sastanka sedam političkih lidera.

On je naglasio da je Republika Srpska od početka bila spremna da provede odluku “Sejdić-Finci” onako kako se tražilo.

“Ovom odlukom  traži se eliminacija  diskriminacije i ne zalazi u pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Pozdravljam ogroman napor koji su uložili partneri iz Federacije BiH i došli do modela koji je za nas dobar, jer je ojačana pozicija i autentičnost srpskog nacionalnog izbora u tom entitetu”,  kaže Dodik.

Lider SNSD-a  je naveo da će biti podržan svaki dogovor koji bude postignut u Federaciji BiH.

“Ostajemo pri tome da se u RS izravno bira član Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik, navodeći da političke stranke moraju imati kodeks političkog ponašanja.

On je napomenuo da je u prošlosti ovakav model predložio lider SDA Sulejman Tihić, koji ga sad osporava.

“U suštini, SDA svojim političkim igrama definitivno blokira europki put BiH. Ni danas nismo uspjeli da se bavimo važnim ekonomskim pitanjima, jer veoma zavisimo od eurozone”, dodao je Dodik.

Mehanizam koordinacije

Način rješavanja pitanja mehanizma koordinacije potpisan je već danas od svih sedam lidera stranaka, a koji su ranije bili i na sastanku u Bruxellesu, gdje je i dogovorena Mapa puta.

Stranke potpisnice su dogovorile da Vijeće ministara, vlade RS-a i Federacije BiH sa županijama i Vlada Brčko Distriktaju treba odmah  otpočeti prikupljanja odgovora na pitanja na listu EU, i to za poglavlja 5 – javne nabavke, i poglavlje 27 – zaštite okoliša.

Radna verzija odgovora treba biti pripremljena do 15.rujna da bi se cijeli proces okončao do kraja listopada u skladu s dogovorom iz Bruxellesa.

Očekuju od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta s županija i Vlade Brčko Distrikta da do 31.kolovoza dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih razina vlasti u skladu s Mapom puta dogovorenom u Bruxellesu, 27. lipnja.

Kada je u pitanju odluka „Sejdić-Finci“, sada su dva prijedloga na stolu, onaj iz RS-a o načinu izbora člana Predsjedništva BiH na izborima, a drugi prijedlog su dogovorile četiri stranke koje čine većinu u FBiH o neizravnom izboru, dok se SDA protivi takvom asimetričnom rješenju.

Prijedlozi jesu različiti, a kompromisno rješenje bi bilo da se prihvati različit način izbora članova Predsjedništva, ali to pitanje ostaje otvoreno, rekao je domaćih sastanka lider SDS-a Mladen Bosić.

Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDP-a Zlatko Lagumdžija, HDZ-a Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić, HDZ-a 1990 Božo Ljubić i SBB-a Fahrudin Radončić.( Srna/ Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -