Sebija zvala. Loši kaže respiratori. Užas da su…


Zanimljiva je komunikacija od 28. ožujka 2020. u viber grupu „Gensek“ gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću.

Najzanimljiviji dio današnjeg saslušanja na suđenju u aferi Respiratori su bili su razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića u viber grupi „Gensek“.

Ganibegović je danas rekao da je djelomično izbrisao dio poruka, piše Dnevni avaz.

Na pitanje tužitelja Džermina Pašića, da se u „Gensek“ grupi spominje „Seb“, Ganibegović je pojasnio da je to Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a u Sarajevu.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. travnja 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa „Srebrenom malinom“ o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

Zanimljiva je, piše Avaz, komunikacija od 28. ožujka 2020. u viber grupu „Gensek“ gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant.

Ganibegović odgovara:

– Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi.

Radi se o komunikaciji koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović nastavlja:

– Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve.

Ganibegović je kasnije objasnio, na insistiranje tužioca Pašića, o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvali Fikretu Hodžiću i „Srebrenoj malini“ zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Odgovarajući na pitanje Vasvije Vidović, odvjetnice Novalića, Ganibegović je kazao da je u ožujku i travnju prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da nitko drugi to nije htio da uradi.