Published On: Sri, lis 13th, 2021

ČOVIĆ: Nikad nismo bili u težoj političkoj krizi od Daytona a nekima se ukida konstitutivnost. Neka im je sretno, ali bez nas…

Njih trojica danas su razgovarali o eventualnoj deblokadi rada ove zakonodavne institucije.

Upitan što je zaključak današnjeg susreta, odgovorio je da je zaključak da nikada nismo bili u težoj političkoj situaciji od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Komentirao je najavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska onemogućiti djelovanje SIPA-e u ovom entitetu, da neće više sudjelovati u radu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), da će osnovati svoju obavještajnu agenciju te da će uskratiti suglasnost za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i Oružanih snaga (OS).

“Republika Srpska, kao i Federacija BiH, je do zavidnog nivoa samostalna. To je Dayton, Aneks 4 jasno definirao. Moja molba svima koji vole Bosnu i Hercegovinu jeste da čitaju Ustav. Ustav je Ustav i čini se da ćemo ga teško promijeniti”, ocijenio je Čović.

Obrazložio je svoje viđenje pitanja etničkog identiteta u Ustavu Bosne i Hercegovine. Podcrtao je da politički predstavnici Hrvata, kako je izjavio, neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

“Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava”, naglasio je.

Izetbegović je nakon ovog sastanka poručio Dodiku da njegove najave nisu provodive te da je spreman razgovarati s njim, kako je rekao, jedan na jedan. Špirić je ocijenio da je današnji razgovor bio “drugarski”.

Dodik uvjetuje razgovor s Izetbegovićem o rješavanju ključnih problema time da u njima ne posreduju međunarodni službenici. Izetbegović mu je odgovorio da na to neće pristati ocijenivši da Ured visokog predstavnika (OHR) postoji da bi rješavao važna pitanja, piše Klix.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
sim
sim
1 godina prije

najveci LUZER u povijesti Hrvata ikada – i to s titulom AKADEMIKA …

Koro
Koro
Šta ti kažeš na ovo?  sim
1 godina prije

Slažem se. Podržavao sam ga, ali sada vidim da je to jedan kukljo i šupljikator. Hrvatska verzija Bakira. Ništa konkretno od njega. Sve se bojim da s njime hrvati nestaju u BiH.

MateMo
MateMo
1 godina prije

Čuj Bakir hoće jedan na jedan s Dodikom a neće svjedoke, pa da opet može lagati šta je pričao. U Mostaru je pred svjedocima “potpisao” pa opet sve slagao. Nemoj Dodo ni slučajno bez svjedoka.

igi
igi
Šta ti kažeš na ovo?  MateMo
1 godina prije

uža ekipa…ali znam šta bakir hoće…da srbe zabavi sa sobom da se može obračunati s hrvatima.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bez disqusa, komentiranje na ovom portalu je postalo nula.

Phoenix
Phoenix
1 godina prije

Hoces ti treci haa

Pocrtan
Pocrtan
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
1 godina prije

Hoće.I odmah će proglasit šerijat u trećem,a vi se slikajte.

HŽV
HŽV
1 godina prije

Prodje srijeda , sta ce Poskok poduzeti kad vec nitko od Hrvatskih politicara nije ?