Petak, 19 travnja, 2024

Sebastijan Kurtz: BiH mora govoriti jednim glasom

Must Read

BEČ – Jedino trajno rješenje za BiH mogu nađu samo političke snage u BiH i uz uključivanje civilnog društva, rekao je za “Nezavisne” Sebastijan Kurtz, ministar vanjskih poslova Austrije.

“Za to su potrebne odvažne političke ličnosti, koje interese i budućnost stanovništva stavljaju iznad vlastitih interesa. Ja sam ubijeđen da je to moguće iu BiH”, istakao je Kurtz, naglasivši da je put BiH ka EU prirodni interes Austrije.

On je naglasio da BiH jeste i ostaje važna članica europske obitelji, s jasnom perspektivom pristupanja EU.

“EU je, zbog toga, već u lipnju 2000. Godine ponudila BiH da pristupi EU. Konkretna perspektiva pristupanja je od tada redovito potvrđivana, kao i prilikom nedavnih posjeta povjerenika Fuelea i visoke predstavnice Catherine Ashton. Stoga se radujem što sam u prilici da ovu ponudu danas ponovno izložim “, rekao je Kurtz.

Na naše pitanje kako komentira neformalnu hrvatsku inicijativu da se europski put BiH ubrza na način da se tehnički uvjeti ispunjavaju usput s procesom dobivanja statusa kandidata, Kurtz ističe da bi to bio izuzetak u procesu koji ne bi bio svrsishodan.

“Ispuniti sve uvjete usput bi izvrnulo naglavačke logiku proširenja, koja već na početku ovog puta predviđa izvjesne reformske korake kao prethodna postignuća. Po mom mišljenju, takav jedan izuzetak za BiH ne bi bio svrsishodan. EU u BiH treba jasne strukture i nadležnosti, kao i sugovornike sposobne da djeluju, kako bi zemlja uskoro mogla biti primljena u EU kao punopravna članica “, rekao je Kurtz.

Rekao je da BiH mora govoriti jednim glasom, jer svaka zemlja u EU ima samo jedan glas.

“O perspektivi pristupanja BiH, s mog stanovišta, unutar EU vlada principijelno jedinstvo”, naglasio je Kurtz.

On je upozorio na štetnost uspostavljanja navodnih paralela između Ukrajine i BiH.

“Suverenitet i teritorijali integritet BiH je za cijelu međunarodnu zajednicu neupitan. Upravo sam se, nedavno, i osobno uvjerio u odgovoran i dalekovidan stav politčkog rukovodstva u Srbiji u vezi s tim”, istaknuo je austrijski ministar.

Sarajevski atentat

Povodom skore stogodišnjice sarajevskog atentata, kada je Gavrilo Princip ubio austrijskog prestolonasljednika, što je poslužilo kao povod za Prvi svjetski rat, Kurtz je naveo da je to pitanje za povjesničare koje treba konačno da ostavimo iza nas.

“Politika u Europi je, stotinu godina poslije, već morala izvući pouke iz katastrofa 20. vijeka i mora ujedinjeno gledati u zajedničku budućnost. To je upravo ono što mirovni projekt EU čini već desetljećima i time jamči blagostanje i sigurnost u Europi”, zaključio je on.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -