Published On: Pet, ožu 28th, 2014

NEK SE ZNA KO JE BEG: Izetbegović sa sunčanim naočalama dočekao diplomate

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su ministra vanjskih poslova Mađarske Jánosa Martonyija i ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza.

Članovi Predsjedništva BiH zaželjeli su dobrodošlicu dvojici ministara vanjskih poslova dviju tradicionalno prijateljskih i bliskih zemalja Bosni i Hercegovini.

Istaknuli su da između Bosne i Hercegovine i Austrije i Mađarske nema otvorenih pitanja, te su pozdravili dobre političke odnose i suradnju triju država, konstatirajući da ima prostora za unapređenje suradnje u svim oblastima, a posebice u gospodarstvu.

Tijekom današnjeg sastanka, članovi Predsjedništva BiH su informirali ministre vanjskih poslova Austrije i Mađarske o aktualnoj unutarnjoj, socijalnoj i političkoj situaciji u BiH, o tijeku provedbe odluke “Sejdić-Finci“ Suda u Strasbourgu, te o zastoju u procesu europske integracije naše zemlje i regionalnoj suradnji uopće, i o sve izraženijoj potrebi pomoći EU i snažnijeg političkog, a ne samo birokratskog dijaloga s Unijom.

Ministri vanjskih poslova Mađarske i Republike Austrije su istaknuli da su dobro informirani o trenutačnoj bh. stvarnosti, te da ne žele da potcjenjuju poteškoće u kojemu se nalazi BiH.

Govorili su i o kreiranju mogućeg posebnog „novog pristupa“ na putu integracije Bosne i Hercegovine u EU koji bi trebao da uvaži sve bh. specifičnosti, a s ciljom otklanjanja postojećih zastoja kako bi se uvjeti i obveze naše države u procesu pristupanja Europskoj uniji brže ispunjavali.

Također, razgovarano je i o drugim modelima pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini i to u rješavanju ekonomskih i socijalnih pitanja, borbi protiv korupcije i kriminala, kao i o efikasnijem i transparentnijem funkcioniranju državnih institucija BiH, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Inzko i Sorensen s ministrima vanjskih poslova Austrije i Mađarske

Tijekom posjete Sarajevu, ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske, Sebastian Kurz i János Martonyi, sastali su se danas s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Naglašeno je da uslovi za približavanje Europskoj uniji i puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma pružaju okvir za napredak u Bosni i Hercegovini i kao takvi nemaju alternative, priopćeno je iz OHR-a.