Published On: Pon, ožu 10th, 2014

SDS traži prijevremene izbore i puni mandat

Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je danas Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim bi trebalo da budu stvorene pretpostavke za održavanje prijevremenih opštih izborauz puni mandatni period, saopštio je potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, prenosi Anadolija.

Rješenja koja nudi SDS je objašnjeno u današnjem je Tadić novinarima u Banjoj Luci “, vrlo su jednostavne i oni su prvenstvenoukinuta fiksnog ograničenja o održavanju izbora na prvu nedjelju listopada, svake dvije godine . ”

„Neka od postojećih rješenja u Izbornom zakonu BiH na negativan način utječu na demokratski život u BiH destimulišući mogućnost pravovremenih političkih promjena koje zahtijevaju građani i nalaže političko stanje”, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, ukoliko SDS je prijedlog dobio podršku državnih parlamentaraca, prijevremeni izbori mogli održati u manje od dva mjeseca od dana stupanja na snagu predloženih izmjena.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, jer je vjerojatnije da su predložene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH dobivaju podršku SNSD-u, SDP-u i HDZ-u, Tadić je rekao da samo one stranke prihvaćaju ovaj prijedlog, “pokazala političku hrabrost da se suoče volju građana.”

„Prijevremeni izbori jedini su način da se prestanemo valjati u političkom blatu za koje su krivi SNSD, SDP i HDZ. Mi stoga nudimo rješenje za izlazak iz postojeće krize i nastojimo da preduprijedimo eskalaciju socijalnog nezadovoljstva građana i to nije nikakvo politikanstvo“, ustvrdio je Tadić.

On je zaključio da ponuđenim izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koja se nudi SDS, daleko prihvatljiviji od prijedloga SDP-a, jer “oni ne obavljaju prijenos nadležnosti s entiteta na državu u području provedbe izbornog procesa.”

Radiosarajevo.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare