Published On: Pon, tra 29th, 2013

SDP: Razbijanje grupe oko Budimira početak procesa obračuna sa sitemskom korupcijom

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH vjeruje da borba s politički sponzoriranim organiziranim kriminalom i korupcijom, koja je u BiH očito započela odlučnom akcijom razbijanja kriminalne grupe okupljene oko Živka Budimira, predstavlja početak procesa obračuna sa svim pokroviteljima i akterima sistemske korupcije i drugih oblika kriminala koji uništava državu BiH već gotovo 20 godina.
U svjetlu posljednjih događanja, SDP BiH želi još jednom dati podršku institucijama pravne države i dodatno ih potaknuti da nastave sa sličnim akcijama, bez obzira o kome se radilo, jer nedodirljivih nema i ne smije biti.
U ovoj stranci smatraju da materijala za istraživanje i procesuiranje ima jako puno. Podsjeća se da je samo premijer FBiH Nermin Nikšić, prema nadležnim tužiteljskim i policijskim organima u protekle dvije godine, proslijedio veliki broj kaznenih prijava i dokumenata koji ukazuju na brojne nezakonitosti.
Ističe se da su tim prijavama i dokumentima obuhvaćene desetine osoba i njihovih političkih zaštitnika u brojnim zloupotrebama, kriminalnim privatizacijama i stjecanju nezakonite imovinske koristi u slučajevima poput Bosnalijek d.d. Sarajevo, Razvojne banke FBiH, Terminala Federacije d.o.o. Sarajevo, Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, Krivaje d.d. Zavidovići, Hidrogradnje d.d. Sarajevo, Konjuha d.d. Živinice, Vranice d.d. Sarajevo, Fabrike duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Energopetrola d.d. Sarajevo, Petrola d.d. Ljubuški, JP Željeznice FBiH d.o.o. i niza drugih poduzeća, ali i državnih institucija u kojima su uočene brojne nezakonitosti.
Naglašava se da su reakcije pravosudnih organa, i pored niza urgencija u svim ovim slučajevima, do sada izostale. Ovi i slični predmeti koje je prije svega prijavila Financijska policija FBiH, ali i drugi istražni organi, godinama kupe prašinu po ladicama tužiteljstva i podobnih tužitelja, koji nemaju hrabrosti i volje da se s ovim kriminalom uhvate u koštac.
Ovim putem ohrabrujemo prije svega županijska tužiteljstva u FBiH, kao i sve druge istražne organe, da slijede primjer odlučnih tužitelja Tužiteljstva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu. Svi oni u SDP-u i njegovim ljudima imat će snažnu podršku u profesionalnom radu, a tko ne bude slijedio takvu politiku u SDP-u za njega više neće biti mjesta. Mi nemamo dileme da BiH ne može napredovati dok se ne kazne svi odgovorni za dva desetljeća pljačkanja građana“ ističe se u priopćenju.
Zaključuje se da će SDP nastaviti rad na reformi pravosuđa kako bi se za sva vremena riješili problema montiranja procesa po političkoj liniji, te omogućili odlučan obračun s kriminalom i vraćanje vjere u pravdu i pravnu državu građanima BiH, koji to zaslužuju i očekuju isuviše dugo, navedeno je u priopćenju Centra za informiranje SDP-a BiH.