Subota, 25 svibnja, 2024

SDA nudi rješenje o Predsjedništvu

Must Read

 

Čović i Tihić su bliži da se kroz Parlament biraju članovi Predsjedništva BiH, a za takvo rješenje traže se partneri u RS-u.

Dužnosnici Stranke demokratske akcije u komunikaciji s dužnosnicima HDZ-a BiH pripremaju nekoliko dokumenata koji bi se trebali ponuditi na sastanku predviđenom za 16. rujna u Sarajevu. Na tome stranačkome okupljanju kojemu će nazočiti proširena stranačka izaslanstva otvorit će se brojna otvorena pitanja, a među najvažnijim bit će rješavanje pitanja “Sejdić – Finci”. Kako se doznaje od stranačkih krugova, SDA bi trebao na temelju načelnih stajališta predsjednika Dragana Čovića i Sulejmana Tihića predložiti model izbora članova državnog Predsjedništva.
Više varijanti

 

Dva modela, od kojih je jedan neizravni s nekoliko podvarijanti, ali i izravni, trebali bi ponuditi rješenja koja ne bi bila protivna interesima Hrvata, odnosno da se ponovno glasovima Bošnjaka izaberu dvojica članova Predsjedništva s područja Federacije BiH. 
Prema dostupnim informacijama, predsjednici Čović i Tihić bliži su stajalištu da se članovi Predsjedništva biraju neizravno kroz Parlament BiH, no u javnosti tvrde da su na stolu za pregovore još uvijek otvorena oba modela s više varijanti. Kada je, pak, u pitanju neizravni izbor javlja se problem s predstavnicima u Republici Srpskoj koji isključivo traže izravni izbor i to je stajalište svih vladajućih i oporbenih stranaka. S druge pak strane, bošnjačke stranke ne pristaju ni na kakva asimetrična rješenja. Hrvati u razradi ovoga modela ključnim drže promjene izbornoga zakona kako bi se onemogućilo da hrvatski klub u Domu naroda popune bošnjačke stranke iz većinskih bošnjačkih županija.

Poticaj šestorki

U slučaju pak izravnoga izbora članova Predsjedništva potrebno je donijeti takvo rješenje koje bi onemogućilo prelijevanje bošnjačkih glasova i tako dominantni utjecaj na Hrvate. Zbog toga se traži uvođenje minimalne nacionalne zastupljenosti. To podrazumijeva da se, ukoliko je jedan kandidat izabran s područja nekoliko županija, da drugi mora dobiti potporu preostalih županija. Na taj bi se način onemogućilo nametanje političkih predstavnika Hrvatima i riješilo pitanje ‘Sejdić – Finci’. Prijedlog SDA-HDZ utoliko je važniji jer bi mogao potaknuti šestorku na dogovor.

večernji

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -