Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

SDA je krenula veliku medijsku ofanzivu u rušenju SDP-a

Must Read

SDA je krenula veliku medijsku ofanzivu i pratično, čak i prije Bajrama, najavljujući početak kampanje za izbore. Njihova glavna meta postaje SDP za kojeg tvrde da će na narednim izvorima doživjeti fijasko, te da njihovi lideri nisu dorasli političkom trenutku.

 

„Umjesto da rješavaju probleme, oni su ih stvarali, što se pokazalo i prilikom provođenja izbornih rezultata kada su njihovi zahtjevi bili potpuno nerealni – od toga da imaju predsjedavajućeg Vijeća ministara do želje da legitimni predstavnici hrvatskog naroda ne učestvuju u vlasti na nivou Federacije BiH“, izjavio je je Tihić, prenosi Srna.

 

On sumnja da može doći do nekog dogovora SDA i SDP-a i vraćanja u početno stanje, iako se, kako je rekao, u politici nikada ne može reći nikada. Govoreći o eventualnoj smjeni ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije na inicijativu stranaka iz Republike Srpske zbog njegovog neustavnog djelovanja u vezi sa instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN da tokom glasanja u Generalnoj skupštini podrži Rezoluciju o Siriji, Tihić smatra da prije toga mora doći do političkog dogovora stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu.Tihić je rekao da će SDA, ukoliko dobije lokalne izbore, krenuti u ofanzivu i rekonstrukciju vlasti na svim nivoima kako bi napravila strukturu koja će funkcionirati.

 

SDP će na predstojećim lokalnim izborima doživjeti poraz, jer je za dvije godine vladavine napravio previše grešaka i premalo dobrih poteza, smatra potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović. On je naveo da SDA još nije zauzela definitivan stav da li će njeni poslanici u Parlamentu BiH glasati za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije zbog njegovog neustavnog djelovanja u vezi sa instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN da tokom glasovanja u Generalnoj skupštini UN podrži Rezoluciju o Siriji.

 

“Nismo još zauzeli definitavan stav, ali je sasvim jasno da se Lagumdžija u ulozi najuticajnijeg lidera u postizbornim koalicijama nije snašao, da je srljao iz greške u grešku i da snosi najveću odgovornost za stanje u zemlji“, rekao je Izetbegović za sarajevsko Oslobođenje. Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, dodao je da politika Zlatka Lagumdžije ne može izvući BiH iz krize, te da je to jasno i njegovim simpatizerima i glasačima. (R.I. Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -