Published On: Sub, kol 18th, 2012

Kesić: Popis stanovništva promijenit će budućnost BiH

Vanjskopolitički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić izjavio je da će rezultati predstojećeg popisa stanovništva u BiH potpuno promijeniti okolnosti budućnosti zajedničke države.

“Očekujem da će se s popisom, naročito u Federaciji BiH, vidjeti koliko ima onih koji se izjašnjavaju kao ostali i koliko je Hrvata. Neki se plaše da će, ako bude veoma mali broj Hrvata, morati priznati da to više nije BiH i da moraju razmišljati o toj državi na potpuno drugačiji način. I oni koji su još vezani za neku ideju građanskog društva ili neku prevaru zato što su bošnjački nacionalisti, moraće da se opredijele – ili će se potpuno vezati za koncept građanske BiH ili će se morati odlučiti da grade sopstvenu državu”, rekao je Kesić.

Kesić ne isključuje mogućnost da se BiH raspadne i ističe da, sudeći prema onome što veliki dio bošnjačke političke elite radi, ne može se isključiti da čak i neki Bošnjaci to žele – da od Federacije BiH naprave svoju nacionalnu državu, ako već ne mogu od BiH.

Međutim, kaže on, to u ovom trenutku nije realno zbog međunarodne zajednice, koja ne može potpuno da spriječi dezintegraciju, ali može da odugovlači taj proces.

Jedino rješenje za opstanak zajedničke države u kojoj ne bi bila ugrožena volja bilo kog naroda Kesić vidi u konsenzusu o visoko decentralizovanoj državi, čak više decentraliziranoj nego što je to predviđeno Daytonskim sporazumom.

Kesić je naglasio da je sada politika i EU i SAD da BiH može opstati kao zajednička država tri naroda samo ako bude potpuno decentralizirana. Prema Kesićevim riječima, do promjene kursa Europe i Amerike, čiji su svi raniji uvjeti bili vezani za centralizaciju BiH putem revizije Daytona, došlo je kada su vidjeli da se više ne može ići tim putem zbog odlučne politike Republike Srpske.

Kesić je istakao da je međunarodna zajednica prihvatila realnost da je RS učinkovitija i stabilnija od FBiH, kao i da u Brisselu postoje mišljenja da zbog toga politika BiH prema EU treba da bude decentralizirana, odnosno da i entiteti doprinose tom putu isto koliko i zajedničke institucije, i da se na taj način iskoristi to što je Srpska učinkovitija i stabilnija.

Kada je riječ o američkoj politici prema BiH, Kesić kaže da Amerika, koja je u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, sa velikim međunarodnim problemima, više nema vremena da se bavi previše BiH niti mogućnosti nametati rješenja kao devedesetih godina prošlog stoljeća i prije 10 godina.(Dnevnik.ba/Srna)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare