Published On: Sat, Mar 11th, 2017

NAKON UDARA NA PREDSJEDNIŠTVO SDA UDARA I NA CIK: Spremni smo za antiustavno djelovanje. Izbori 2018. bit će održani bez izmjena Izbornog zakona


Nakon što je lider SDA, premda tvrdi da je “patriot” BIH potpuno obesmislio najvišu državnu instituciju Predjedništvo BiH, (doduše uradili su to ranije još s eksperimentom Komšić), sada najavljuju udar na Centralnu izbornu komisiju države BIH. Nakon jednog državnog udara drugi. OHR šuti. Oglasio se tek američki diplomat g. Hoyt Yee koji je kazao da nema smisla ići na nove izbore dok se novi Izborni zakon ne usuglasi s odlukom Ustavnog suda BIH. Sjetimo se samo koliko se upravo SDA pozivala na odluke Ustavnog suda BIH u slučaju Dana RS-a.  I kako glasno danas ignoriraju odluku istog tog suda čim ne odgovara njima.

Do sada je Centralna izborna komisija službeno predstavljana kao nezavisna državna BH institucija na koju Erdogan nema utjecaja. I mi smo naivno u to vjerovali. Kao što smo naivno vjerovali da je Tužiteljstvo BIH nezavisna institucija na koju Erdogan također nema utjecaja. Vjerovali smo i da na Ustavni sud BIH Erdogan također nema utjecaja. Hvala gospodi Izetbegoviću i Hadžijahiću što su nam otvorili oči.

Prema priopćenju SDA, ova partija  već zna što CIK, državna a ne partijska institucija, mora uraditi, kada i kako, te na koje načine će izbječi provedbu odluke Ustavnog suda, nakon apelacije Bože Ljubića, koja je srušila majorizatorske odredbe ovog zakona, a  koje je Sarajevu jednom davno poklonio čika Petritsch. Jedan strašno objektivni tenkista, koji j toliko volio Hrvate u BIH, naročito hrvatski novac, da ga nije htio uložiti u Austriju, nego u dubrovačke dvore.

Osim CIK-a SDA je ovom najavom  najavio ono što smo odavno znali. SDA kreće u antdržavno i antiustavno djelovanje suprotno odlukama Ustavnog suda BIH. Toliko o brizi za državu.

I to planiraju činiti po daleko ozbiljnijoj tematici odbijanja provedbe odluke Ustavnog suda nego je to činio Dodik. SDA naime smatra da u FBIH Bošnjaci imaju pravo Srbima i Hrvatima u ovom entitetu  i dalje puniti domove naroda, i to zadržati potpunu kontrolu nad srpskim domom naroda, imenovati srpskog člana potpredsjedništva, a od Hrvata onoliko koliko se uspije, s obzirom da iseljavanje Hrvata ne ide planiranim tijekom, dok iseljavanje Bošnjaka ide iznad očekivanih 100.000. Zaspolenih u Njemačkoj.

SDA može natjerati CIK da proglasi antiustavni Izborni zakon važećim. Erdogan može izlobirati da u BIH OHR i ugledne ambasade zaškilje na taj čin.

No što ako Srbi i Hrvati u FBIH, ili pak i na razini države BIH odbiju izići na izbore? Što ako Bana Luka kaže Inzku, želimo sankcije, želimo isti odnos kao što ste se odnosili prema nama u slučaju Dana RS-a- Hoćemo vidjeti legitimne srpske predstavnike u tijelima FBIH inače ni mi ne izlazimo na izbore.

Hoće li nas SDA tada silom tjerati na glasačke kutije? Koja je to sila koja može Srbe i Hrvate natjerati da sudjeluju u procesu vlastite majorizacije? Tenkovska? Avionska? Granatirat će nas ako kažemo da se mi više te igre igrat nećemo, i da ostajemo u kućama.


Glavni odbor SDA na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu osudio je, kako su naveli, “pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje idućih općih izbora uvjetuje  izmjenama Izbornog zakona BiH”.

„U skladu sa ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno  je  što prije usuglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa. Međutim, ne može se održavanje općih izbora uvjetovati ovim procesom. Održavanje izbora je ustavna i zakonska obveza i oni će biti održani i bez izmjena Izbornog zakona“, priopćila je SDA.
Glavni odbor SDA dao je punu podršku Bakiru Izetbegoviću odbacivši napade “kalkunata i politički licemjera”. U priopćenju navode kako bi napadi na Izetbegovića bili još žešći da apelacija nije podnesena.

Provođenje odluke Ustavnog suda BIH također je ustavni imperativ. Najviša sudska državna institucija proglasila je Izborni zakon neustavnim. Govoriti , ovako javno, za nekom sećijom da je provođenje izbora prema neustavnom zakonu ustavna kategorija može samo netko tko je u srednjoj imao dvojke, i tko o pravu zna taman onoliko koliko i Husein Kapetan Gradaščević o jednakosti građana ili  Isa beg Isaković o humanizmu.