Published On: Sub, ožu. 11th, 2017

TKO BI SE NADO: Sarajevske partije u borbi spašavanja Trećeg entiteta

Ako je RS jedan entitet u BIH, Brčko, formalno pravno drugi, onda se FBIH komotno može smatrati Trećim entitetom u BIH, Ili Prvim, zovite ga kako hoćete. Ustavni sud presudio je da FBIH više ne može biti entitet jednog naroda, u kojem će jedan narod držati kontrolu svih resursa, u kojem će nadzirati dom naroda Srba i Ostalih, te jednu trećinu doma naroda Hrvata, entitet u kojem će imati dva potpredsjednika i dvije trećine ministara.

Odlukom Ustavnog suda BIH FBIH prestaje fingirati kao bošnjački nacionalni entitet. Postaje ono što je donekle zamišljena u Washingtonu. Entitet u kojem Hrvati jesu faktor, ali i Srbi.

Kao bumerang se sada vraća sve ono što su pokušali implementirati lobirajući kod OHR-a. Sejdić i Finzi, potom konstitutivnost Srba u FBIH više nije samo igra s “našim Srbima”. Srbi u FBIH prema odluci Ustavnog suda BIH moraju puniti srpski dom naroda, ne dakle Pudarići, nego Srbi.

Hrvatski dom naroda ne smije biti punjen od strane Bošnjaka iz Goražda.Nego kaže Ustavni sud, bio bi red da ga pune Hrvati.

Posljedično – takvi domovi naroda, legitimni, formiraju Vladu u FBIH. Vlade nema bez potpore Domova naroda. Sanak pusti o novim Platformama pada. Lijanovići suze rone. Ustaše plaču ka pizdeki. Šta su oduvijek i bili.

Vlada FBIH morala bi prema novom izbornom zakonu biti sastavljena od 5 legitimnih Hrvata, 3 legitimna Srbina i 8 legitimnih Bošnjaka.

Takva Vlada ne daje priliku Sarajevu za nastavak majorizacije. Takva vlada mogla bi ukinuti 2.0 ponder za Sarajevo, mogla bi pokrenuti smjenu menadžmenta FTV-a i mogla bi od FBIH napraviti multietnički entitet. Takva Vlada mogla bi uvjetovati čistke u obiteljskim ministarstvima na razini države. Zlatko Lagumdžija nakon takve vlade konačno bi morao pod istragu, a oduzeto bi mu bilo i njegovo džepno ministarstvo. MVP. S kojeg nikada nije povukao šapu. Zoran Perković Zlatkov više  u tom ministarstvu ne bi radio mobing nad tuđim ženama, niti bi organizirao privatne hajke  usljed nekontroliranih nagona i ambicija. MVP bi prestao biti ministarstvo za privatne seksualne potrebe. Postalo bi ministarstvo koje služi državi. Ne erekcijama.

Ironija je da oni, kojima su puna usta priče o institucionalnoj konsocijaciji i multietničkim entitetima, danas čine sve, da takva vlada i takvi domovi naroda ne zažive.

U obranu trećeg bošnjačkog entiteta- FBIH pohitali su svi najveći protivnici hrvatskog entiteta.

Kako sjajno. Kako divno razotkrivanje građanskog nacionalizma, iliti sarajevskog nacionalizma.

Vidi li to Valentin Inzko? Je li taj čovjek uopće svjestan što se događa? Ili je on tu poslan upravo zato što nikada nije bio ništa u stanju vidjeti? Odnosno je li Lajčak protjeran iz Sarajeva upravo zato jer je prevše vidio, i prerao sve shvatio, što je zapravo Sarajevo ostatku BIH a što je BIH Sarajevu?

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Oznake:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer