Subota, 22 lipnja, 2024

SDA i HDZ za jednim stolom o ”podjeli” Mostara već ovog tjedna?

Must Read

Trakavica oko krize u gradu na Neretvi koju mjesecima ne uspijevaju riješiti dvije najsnažnije stranke HDZ BiH i SDA čini se kako je dobila novi nastavak, a za isti su, prema svemu sudeći, ovaj put zaslužni nitko drugi do Dragan Čović i Sulejman Tihić koji su uspjeli u naumu da privole svoje lokalne čelnike da sjednu za isti stol.

I dok se do jučer sva komunikacija dvije stranke vodila u, uvjetno rečeno, neslužbenim uvjetima, ali i na razini medijskih prepucavanja, oko prijedloga o nekim novim podjelama grada ili pak odbijanjima istih, u ovom tjednu izgledno je očekivati da predstavnici mostarskog HDZ-a BiH i SDA ostvare službene kontakte u vidu nekog novog sastanka.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Zijad Hadžiomerović u razgovoru zaDnevni list potvrdio je kako se u idućim danima očekuje početak razgovora dvije stranke posvećen rješenju pitanja konačnog ustroja grada Mostara.

Hoće li i kakvog prekrajanja općinskih granica uopće biti, u ovom trenutku nije poznato, no, Hadžiomerović je na izjavu prvog čovjeka mostarskog HDZ-a Slađana Bevande kako je prijedlog SDA o četiri općine klasična licitacija i trgovina kazao kako ni SDA ne prihvaća stav o jednoj općini, no to ne znači da ne treba razgovarati.

”Mi tražimo naše utemeljenje u Daytonskom mirovnom sporazumu. Kakvo će biti raspoloženje HDZ-a, zaista ne znam, ali je bitno da će razgovori započeti, pa ćemo vidjeti. U ovom trenutku ne znam niti hoće li se uključivati međunarodna zajednica”, izjavio je Hadžiomerović, kazavši kako su u ovoj fazi u igri, što se tiče stranaka, još uvijek samo SDA i HDZ BiH.

S druge strane, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Slađan Bevanda ističe kako razgovori, zapravo, nikada nisu niti prestajali uz naglasak kako atmosfera u odnosima dvije stranke nije zategnuta da bi je lideri na višim razinama morali opuštati, pišeDnevni list.

Pritom je potvrdio kako je spreman za nastavak razgovora uvijek i svugdje, kazavši kako je stav da se odluka Ustavnog suda jednostavno mora provesti, čime bi se priča o Mostaru konačno završila.

”Mi smo potaknuli i prve razgovore te smatramo da rješenje mora biti takvo da se Mostar uredi kao svaka druga jedinica lokalne samouprave u Federaciji i da bude jedna izborna jedinica”, pojasnio je Bevanda, naglasivši kako u drugom slučaju HDZ smatra da se u svim jedinicama lokalne samouprave uvede sustav kakav je u Mostaru.

No, govoreći o prijedlogu prvog čovjeka SDA koji je govorio o četiri općine, Bevanda je u opuštenom tonu poručio kako se Hadžiomerović možda malo šalio.

Ipak, ne treba zaboraviti kako je predsjednik SDA Sulejman Tihić upravo u Mostaru nedavno predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću iznio svoj prijedlog oko Mostara, ali ga nije htio otkriti novinarima, već je rekao da će o njemu razgovarati gradski odbori i pokušati doći do odgovora ili konkretnijih stavova do 16. rujna kada će se u Sarajevu sastati vodstva SDA i HDZ-a BiH.

Mostarska kriza uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim odredbe Izbornog zakona koje se odnose na izbore u Mostaru, a koje je zajedno s mostarskim Statutom nametnuo OHR, piše Dnevni list.

Hrvatske stranke koje su i pokrenule proces pred Ustavnim sudom smatrale su kako su neustavne odredbe prema kojima glasovi birača iz većinskih hrvatskih gradskih područja nemaju istu vrijednost kao glasovi iz bošnjačkih jedinica.

U međuvremenu, Ustavni sud BiH suspendirao je dijelove Izbornog zakona o Mostaru, zbog čega se lokalni izbori nisu mogli održati.

Bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -