Published On: Sub, lis 30th, 2021

ANTIDAYTONSKA STREMLJENJA: Gospoda iz SDA i DF najavili nove proteste, ovaj put ispred Ambasade SAD-a u Sarajevu

Organizatori protesta za koje se procjenjuje da su pod kontrolom antidaytonske koalicije SDA-DF a koji su se održali u ponedjeljak ispred OHR-a, izrazili su zahvalnost građanima koji su izašli na proteste i izrazili svoje stavove, a koji su preneseni savjetnicima visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Proteste cijenimo uspješnim jer su osigurali da se glas građana čuje i da se stavovi zvanično prenesu. OHR se obavezao na nastavak razgovora o čemu ćemo vas izvještavati putem medija. Od OHR-a smo tražili da počne da radi. Odgovorili su nam da poduzimaju konkretne akcije. U danima koji dolaze, vidjet ćemo da li će uslijediti veće i značajnije reakcije o kojima smo pričali na sastanku”, saopćili su.

U isto vrijeme, građani su priopćili kako će nastaviti s organizacijom protesta i pred drugim institucijama.

Ovaj put, kao mjesto okupljanja izabrana je ambasada SAD-a u Sarajevu gdje će građani 1. novembra od 10 do 12 sati iznijeti sljedeće zahtjeve:

  • Mi građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni napad uključujući i prijetnju silom.
  • Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ…)
  • Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Heregovini ne mijenjamo parcijalno već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.
  • Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH.
  • Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.

Grupa “građana” pozvala je sve nezadovoljnegrađane da se u ponedjeljak pridruže mirnom okupljanju na kojem će se iznijeti stavovi povodom aktuelne situacije u BiH.

“Kao i prošli put, za proteste je izabran radni dan jer vikendom institucije ne rade. Svjesni smo da se to odražava i na posjećenost protesta. Ako ste recimo student u Sarajevu, da bi utjecali na budućnost, dovoljno je da pređete cestu, odvojite pola sata života i iskažete svoje stavove spram trenutne situacije u državi, jer neće niko drugi umjesto vas”, naveli su građani.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Jurica
Jurica
1 godina prije

Ha ha ha… Nemojte nas nasmijavati. Samo vi protestuje. I čuvajte se rangers koji štite us ambasadu.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Oooo čuj turaka, jadni i bijedni fazona DF I SDA, provaljeni ste, čuj građani hahaha a ono 80% muslimani, ej odzvonilo vam je i gotove su vase laži za djecu do 10 god

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Mexico
Mexico
1 godina prije

Niste vi muslimani graĐŽani već ste vi obična ciiganija,prevaranti i teroristi! Amerikanci vas trebaju bombardirati!

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Mexico
1 godina prije

👍

Jurica
Jurica
1 godina prije

Ja proglasa im ljudi moji dragi…

Jurica
Jurica
1 godina prije

Iziđoše li danas na prosvjed? Ili čekaju noć? 31 listopada je Noć veštica.