Published On: Sub, lis 30th, 2021

Ovo u autarkičnom Sarajevu zovu tekstom “ugledne novinarke”: Palmer situaciju u BiH promatra “beogradskim i ruskim naočalama”

Novinarka koja je dobro upoznata kako funkcionira američka administracija s obzirom da je izvještavala iz New Yorka i Washingtona, na Facebooku se upitala može li se tražiti izuzeće visokog zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a koji je prethodnih dana imao brojne susrete s bh. političarima, piše Klix.

Beogradski zet

Njegovu 30-godišnju karijeru, kako navodi novinarka Selimović, htio to ili ne, obilježilo je iskustvo iz Beograda, odnosno činjenica da ga se, makar i neformalno, smatra ‘specijalistom za islam&ortodox societies’, odnosno zemlje uz koje se neizostavno pominju postomansko naslijeđe i “sukob” islama i pravoslavlja.

Pritom je, podsjeća ona i beogradski zet. Oženjen je Danicom Damjanović, doktoricom iz Beograda, s kojom ima dvoje djece.

“Palmer stoga – što svjesno, što nesvjesno, situaciju u BiH promatra beogradskim ‘naočalama’. Nosi ih skoro 30 godina, ne samo profesionalno nego i lično”, navela je Selimović.

U ovome, dodaje ona, nema ama baš niti jedne sporne stvari kada bi on bio tek pisac, što jeste, ili kada bi se bavio dalekim istokom, što i jeste.

“Kada. pak, rješava probleme koji su i dirigirani iz ‘njegovog’ Beograda, teško je biti objektivan. Jesam li ja jedina koja to tek sada otkriva i traži da se ukine BG vizura?”, upitala se ona.

Učio srpski, vičan srpskoj kulturi

Podsjeća da je glavnina službovanja Matthewa Palmera bila je vezana za Beograd. Bio je zadužen za BiH. O Kosovu odlučivao u Rambujeu.

Navodi da je Palmer još od početka 90-ih učio srpski i vrlo je vičan srpskoj kulturi.

“Zahvalan je, kako je izjavio, pravoslavnom svešteniku u New Yorku. Učio je i grčki. Nije smatrao da treba turski da bi razumio odnose na Kipru. I da je od kamena, teško da Palmer, može biti neutralan. Čak i kada misli da jeste. Čak i da se trudi. Već 30 godina on misli na stanovit način, to je moralo postati dio njegovog ‘habitusa’, ma koliko se branio ili pokušavao biti objektivan i neutralan”, navela je Selimović, priloživši i izvod iz njegove biografije.

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tribun
Tribun
9 mjeseci prije

GraDžanska opcija je protiv svih podjela i teži multietnićarskoj državi ali ako nije problem da joj se za pregovore pošalje netko tko priča turski(sic) i kome žena nije Srpkinja. Inače vrlo zanimljiv pristup američkom diplomatu. Ide ga se vrijeđati na osobnoj razini. “Lukavo”

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Tribun
9 mjeseci prije

Misle da vrijeme radi za njih, sad ce odugovlaciti….Nisu ni svjesni da je upravo obrnuto

Last edited 9 mjeseci prije by Andrijica Simic
Boss
Boss
Šta ti kažeš na ovo?  Andrijica Simic
9 mjeseci prije

A zasto bi mijenjali trenutno stanje ako nesto nije na bolje? Ako neka strana hoce da mijenja ustav, red je da ponudi nesto, ne?

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Boss
9 mjeseci prije

Dat ce Dodig ponudu koja se ne moze odbiti, pa vi cekajte

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Tribun
9 mjeseci prije

Tako je.

Jurica
Jurica
9 mjeseci prije

Jel to ona Vildana, urednica Oslobođenja?

never baklava
never baklava
Šta ti kažeš na ovo?  Jurica
9 mjeseci prije

Nije Vildana nego Envera Selimović.

Isto g…. drugo pakiranje.

Papiga
Papiga
9 mjeseci prije

Bakir i bakircici ce po cijenu zivota i necije smrti da brane babovinu i ono sto su poharali. Pitanje je dana kad ce izbiti zestoki sukobi izmedju Bakirovih botina i normalnih ljudi u Sarajevu koji ce se preliti u Tuzlu Zenicu i dr.Treba biti veoma oprezan i ostati po strani u tom.

never baklava
never baklava
9 mjeseci prije

Selimovićka je umjesto beogradski zet za Palmera žarko željela reći srpski zet ali nije smjela stisnuti.

Hajdemo Selimovićki njenim riječima pojasniti kako je promašila adresu s kojom bi i sadržaj njenog komentara bio točan.

“Željko Sejdo Komšić je bošnjački zet, već preko 30 godina oženjen muslimankom Bošnjakinjom s kojom ima i djecu”.

“Komšić stoga – što svjesno, što nesvjesno, situaciju u BiH promatra bošnjačko-sarajevskim ‘naočalama’. Nosi ih skoro 30 godina, ne samo profesionalno nego i osobno”.

“Kada. pak, rješava probleme koji su i dirigirani iz ‘njegovog’ Sarajeva, teško je biti objektivan. Jesam li ja jedina koja to tek sada otkriva i traži da se ukine sarajevska vizura?”, upitala se Selimovićka.

“Teško Komšić može biti neutralan. Čak i kada misli kako jeste. Čak i ako bi se trudio. Već 30 godina on misli na stanovit način (bošnjačko-sarajevski), to je moralo postati dio njegovog ‘habitusa’, ma koliko se branio ili pokušavao podmetati objektivnost i tzv. ‘graDŽansku’ neutralnost”.

Dragi Hrvati i Srbi: Vašeg oslobođenja od (su)života već pol stoljeća taze tekbir avazarka Envera Selimović, iako 1954. godine rođena u Dubrovniku, gradu UZP i agresorske države Hrvatske.

Uz graDŽansko-sekularni i multi-kulti pozdrav “probosanskih” snaga – MašAllah.

Last edited 9 mjeseci prije by never baklava
Hrvoje
Hrvoje
9 mjeseci prije

ISILovci uzalud vam trud,yebavat ćemo vam bule a Palmer ostaje i nosit će srpske naočale!