Schmidt kaže da će se izbori održati u listopadu, očito mu nije sporno to što su dijelovi Izbornog zakona neustavni

Christian Schmidt, “visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH” gostovao je u srijedu u emisiji Pressing N1 televizije.

Upitan hoće li biti izbora ako se ne izmjeni Izborni zakon BiH, Schmidt kaže da izborni zakon kaže da se izbori održavaju prve nedjelje u listopadu.

U tom licemjernom odgovoru neustavni šef OHR-a negira ustavnost naše zemlje. Namjerno prešućuje da je izborni zakon kojeg spominje, već godinama stavljen ad acta.

Možemo li zamiliti Schmidta kako poručuje da se izbori u Njemačkoj imaju održati prema izbornom zakonu kojeg je Sud proglasio nevažećim?

“Dakle ako to ne žele neka promjene ovaj zakon. Izbori će se održati. Meni bi bilo draže da se prihvate izmjene Izbornog zakona, ali ako se to ne uradi onda se mora poštovati postojeći zakon”, rekao je Schmidt.

Schmidt svjesno pod tepih gura činjenicu da su dijelovi Izbornog zakona BiH, koji propisuju način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, proglašeni neustavnima. Također, valja podsjetiti da, nakon što Parlamentarna skupština BiH nije izmijenila te neustavne odredbe Ustavni sud BiH je naložio njihovo brisanje tako da trenutno na snazi imamo neustavan i nepotpun Izborni zakon.

Odgovarajući na pitanje hoće li nametnuti izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude sudova, od je kratko odgovorio “hajdemo sačekati”.

-Bio bih zahvalan kada bi se paket transparentnosti donio u Parlamentu BiH. Govorim konkretno o paketu mjera da se spriječe izborne prevare, kazao je Schmidt

On je dodao da se nada da ćemo do doći do nekog rezultata.

-Svi su dali u jednom momentu neku suglasnosti. Mogu samo preporučiti da se ide naprijed i da se ne ukopavaju u vlastite teme. Ne postoji 100-postotni uspjesi, mora se biti fer, rekao je Schmidt

Referirajući se na to kakva bi njegova reakcija bila na eventualni pokušaj bojkota izbora ili sprečavanja održavanja, on kaže da je tu  na potezu međunarodna zajednica.

-Svakom slučaju imamo poteze da se tako nešto ne dogodi, rekao je Schmidt./R. I. /HMS/