Published On: Čet, tra 14th, 2022

Detalji oko ubojstva Abrahama Lincolna – 1865.

U trenutku kad je ubijen, Lincoln je gledao kazališnu predstavu Our American Cousin sa svojom suprugom – prvom damom – Mary Todd Lincoln. Atentator Booth ušao je u predsjedničku ložu u točno odabranom trenutku, kad je predstava dosezala vrhunac.

Jedan od najpoznatijih atentata u povijesti dogodio se 14. travnja u SAD-u. John Wilkes Booth pucao je u američkog predsjednika Abrahama Lincolna u kazalištu Ford’s Theatre u Washingtonu D.C. na Veliki petak 1865. godine. Lincoln je tu večer gledao predstavu Our American Cousin (hrv. Naš američki rođak) sa svojom suprugom – prvom damom – Mary Todd Lincoln.

Atentator Booth bio je jedan od najpoznatijih glumaca u to doba. Potjecao je iz glumačke obitelji – roditelji su mu bili glumci, a također i brat. Booth je želio ubiti Lincolna navodno zato što se protivio oslobađanju robova i davanju prava glasa Afroamerikancima. U kazalište je ušao bez problema, jer je bio slavan glumac i svi su mislili da želi pozdraviti predsjednika.

Booth je ušao u predsjedničku ložu u točno odabranom trenutku, kad je predstava dosezala vrhunac i kad je glavni glumac izgovorio najsmješniju rečenicu (Booth je kao glumac znao tijek predstave napamet). Kad se publika smijala histeričnim smijehom, pucao je u predsjednika Lincolna s leđa i pogodio ga u stražnji dio glave, iza lijevog uha.

Smrtno ranivši Lincolna, pobjegao je preko ograde lože i skočio u parter kazališta s visine od oko 3,6 metara. Tom je prilikom Booth povikao “Sic semper tyrannis” (hrv. “Uvijek tako tiranima”), što je bila po legendi Brutova rečenica pri ubojstvu Cezara (a također je i moto južnjačke države Virginije). Pobjegao je na konju iz Washingtona. Za njim je organizirana potjera koja ga je uhvatila i ubila tek 12 dana kasnije na jednoj farmi u Virginiji.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ujko MAČEK

Đubre je i trebalo ubiti…americi je potrebna lustracija…inače kulturološki liči ko i srbija i rusija liči na septicku jamu…ima li ulica ovom glumcu