Published On: Sat, Aug 22nd, 2015

SBB-u ponuđen ulazak u vladu, Radončić čeka stav SDA

MOSTAR – Ozbiljno partnerstvo sa SBB-om nudi mogućnost da konačno krenemo rješavati probleme u BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon današnjeg dvosatnog sastanka u Mostaru s liderom Saveza za bolju budućnost, Fahrudinom Radončićem.
“Zamolio sam gospodina Radončića da ozbiljno razmisli o mogućnosti da svoj kapacitet, koji ima SBB, stavi u funkciju, na neki način, izvršne vlasti, jer je on prvi pravi šef opozicije u BiH, s rezultatom koji je do te mjere kredibilan”, rekao je Čović.
On je naveo kako je  sasvim siguran da novih izbora nema, kao ni  prijevremenih, jer, podsjetio je, za sve to treba nekakav koncept izbornog zakona.
“Mislim da  mogu govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZ. Dakle, i s te strane vrlo jasan poziv, jer sve ono što pokušavamo praviti kao nekakve političke aktivnosti sa opcijama sa kojima se sad razgovara, ne vidim mogućnosti da time nešto preveliko radimo, jer  vrlo brzo doći ćemo opet u zamke, u nemogućnost donošenja odluke, jer to su ipak sve manjinske vlade”, naglasio je Čović za federalne medije.
On je takođe rekao kako je “krajnje vrijeme da se okrenemo i realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće našoj javnosti da BiH krene ka evropskom putu”.
Radončić je kazao da je  kao lider opozicije i druge najjače stranke u Federaciji BiH prekinuo godišnji odmor kako bi se sastao sa Čovićem, koji je u ovom trenutku šef države i koji ima “ekstremnu odgovornost da stabilizira političku, ekonomsku i drugu situaciju u BiH”.
“Znate i sami da SBB ovih godinu funkcioniranja vlasti nije komentirao ni 100 dana federalne vlade ni državne. Bili smo vrlo blago samozatajni očekujući da će taj rezultat  doći. Međutim, činjenica je da nema vanrednih izbora i da je SBB-ov rezultat iznimno jak, činjenica je da pokušaji HDZ-a i SDA sa DF-om i manjim strankama očigledno ne daju rezultat jedne moćne koalicije koja bi mogla provesti vrlo teške reforme na nivou  Federacije i države. To je nešto  u čemu kao opozicija trebamo na jedan način početi razmišljati. U tom smislu, jako sam precizno shvatio zahtjev Čovića da ja osobno i rukovodstvo SBB-a na jedan dosta konkretan način počnemo razmišljati o toj ideji. Vidjet ćemo šta o tome misli i SDA. U svakom slučaju, ja nisam čovjek koji će bilo kome, pogotovo Čoviću, zatvoriti vrata za daljnje razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces nakon izbora”, istakao je Radončić.
Na konstataciju da je u više navrata istakao da neće u vlast s radikalnim krilom SDA i Bakirom Izetbegovićem te da li postoji neki viši interes da SBB ipak podrži vlast ili ulazak u vlast, kao u srednjoj Bosni, Radončić je rekao: “Mi Bošnjaci često kažemo stvari koje se u javnosti shvate bukvalno. Mi smo kao Bošnjaci, mislim na SDA, pristali da budemo u koaliciji sa strankom Radovana Karadžića koja je ubila 200.000 Bošnjaka, počinila genocid, raselila milion ljudi. BiH, ako želi da opstane, očigledno zahtijeva maksimalan kompromis svih, uključujući i mene i Izetbegovića i Čovića i ostalih. Mislim da u tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati.”