Published On: Pet, srp 22nd, 2016

SBB, SDA, HDZ NAKON NAJDRAŽE AMBASADE: I dalje nema dogovora o održavanju izbora u Mostaru, Cormackova kaže da će se napori nastaviti

Čelnici triju vladajućih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine koji su se večeras sastali s veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack želeći riješiti pitanje održavanja izbora u Mostaru nisu postili dogovor. Nakon sastanka su kazali da nisu daleko od rješenja, te da će u narednom razdoblju, najkasnije za deset dana, pokušati postići dogovor.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je novinarima kazao da su svi opredjeljenja da izbori budu 2. listopada.

– Večeras smo još jednom raspravili sve ideje i prijedloge uz određene razlike koje postoje, a koje se mogu premostiti određenim političkim dogovorima. Istina, te političke dogovore smo prokockali posljednjih šest mjeseci. Ja sam uvjerenja da se mogu napraviti do izbora, a svakako da se moraju napraviti, ako će se praviti u ovoj godini, sve izvan toga neće ići – istaknuo je Čović.

Naglasio je da je optimističan o tom pitanju te da će u narednih nekoliko dana učiniti sve da se nađe zajedničko rješenje.

– Nismo došli do kraja, ali nismo ni daleko od toga da vratimo povjerenje, jer ako povjerenja bude, dogovor je postignut – kazao je Čović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je rekao da je koalicija SDA-SBB imala i ovoga puta jedinstven stav, a to je da nisu mogli pristati na stajališta HDZ-a.

Kazao je da će naporno raditi narednih dana da dogovor bude postignut.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je podsjetio da su SDA i HDZ ranije bili blizu rješenja, ali da je došlo do ‘razlaza’. Stoga je izrazio zadovoljstvo što su veleposlanstva SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva pomogle da čelnici stranaka sjednu i pokušaju približiti stavove.

– Prisustvo SBB-a mislim da bi moglo biti od pomoći, da se intenzivno nastavi tragati za srednjim rješenjem. Mislim da daleko nismo, mi ćemo u SDA i večeras nastaviti, da vidimo možemo li na prijedlozima HDZ-a doći do zajedničkog stava – istakao je Izetbegović.

Dodao je da veleposlanstva koje su pomogle ovom sastanku obvezuju stranke da se dogovore i da tragaju za kompromisom.

– Ako ne napravimo ništa u narednih deset dana, teško da ćemo išta uraditi – poručio je.

Veleposlanica SAD-a Maureen Cormack je najavila da i dalje ostaju opredijeljeni da se radi na traženju rješenja.

– Međutim, političke stranke nisu pokazale spremnost da ostave po strani svoje utvrđene pozicije – istaknula je.

Dodala je da se mora nastaviti raditi na traženju rješenja iako do zbora nije ostalo mnogo vremena.

Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine.