Published On: Čet, srp 21st, 2016

Vučić napao Hrvatsku na sastanku na kojem nije bilo Kovača: “Ne znam što hoće, pa i oni imaju sličan zakon”

SRBIJA je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

“Ovo je iznimno veliki i važan dan za Srbiju jer on pokazuje naš strateški put, našu privrženost reformama koje su pred nama”, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je predvodio izaslanstvo svoje zemlje na konferenciji o pristupanju.

Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom.

U zajednička pregovoračka stajališta EU ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe “potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti”.

Na novinarsko pitanje treba li Srbija promijeniti zakon o univerzalnoj jurisdikciji, Vučić je odgovorio “da se neće miješati u unutarnje stvari Hrvatske i da ne želi stjecati političke poene žestokim odgovorima Hrvatskoj”.

“Volio bih da se puno više pažnje posvećuje našoj suradnji i našim odnosima i želio bih reći da mi već poduzimo mjere za podršku pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u skladu s dogovorom koji smo postigli, deklaracijom koju smo potpisali s predsjednicom  Kolindom Grabar Kitarović”, rekao je Vučić.

“Ja sam danas također izrazio neslaganje sa stavom Republike Hrvatske, mi potpuno drugačije to vidimo, nemojte da vas podsjećam da Hrvatska ima vrlo sličan zakon pri čemu ima još jednu lošiju odredbu koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja određenih sudova ako Hrvatka nije time zadovoljna, što Srbija nema, da ne govorim da i neke druge zemlje poput Njemačke, Italije, Španjolske, Belgije imaju gotovo istovjetne odredbe kao i Srbija o tzv. univerzalnoj jurisdikciji”, istaknuo je srbijanski premijer.

“Zahvaljujući tom zakonu mi smo mogli procesuirati 14 zločinaca koji su sudjelovali u izvođenju jednog vrlo teškog zločina u Srebrenici. Mi se s takvom (hrvatskom) pozicijom ne možemu složiti, ali nemamo problem sve razlike rješavati u našim bilateralnim odnosima, da o tome otovreno razgovaramo”, rekao je Vučić, dodajući da je za njih u Srbiji “bolno i teško” to što su neki  osuđenih ljudi, koje je Srbija pustila, a osuđeni su za višestruka ubojstva civila, nisu na izdržavanju kazne” u Hrvatskoj.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>