Srijeda, 24 travnja, 2024

SBB i HDZ BiH u ponedjeljak će obznaniti rješenje za Sejdić – FInci

Must Read

Fahrudin Radončić i Dragan Čović, lideri SBB-a i HDZ BiH, trebali bi obznaniti javnsoti usuglašenim prijedlog o načinu provedbe presude “Sejdić i Finci”, a najvjerojatnije će to učiniti nakon satanka idućega tjedna, možda već u ponedjeljak.

Banjalučke Nezavisne novine, koje su objavile ovu informaciju pozivajući se na “izvor blizak ovim strankama”, pišu i kako će HDZ i SBB obznaniti rješenje koje je usuglašeno s SDA u paketu s dogovorom o novoj federalnoj većini.

Generalni tajnik SDA Amir Zukić u izjavi Nezavisnim rekao je kako je evidentno kriza sve dublja i treba tražiti rješenja. “Mi moramo riješiti pitanje vojne imovine, presudu ‘Sejdić i Finci’, kao i neka osnovna životna pitanja koja se u Federaciji ne rješavaju. Idućega tjedna je sastanak Tihić – Čović i neke bi stvari trebale biti jasnije”, kaže Zukić, potvrdivši i intenzivne konzultacije među ovim strankama.

Njegov kolega iz SBB-a, Munib Jusufović, najavljuje kako će prekompozicija vlasti u FBiH biti neminovna “ukoliko organi ove tri stranke dođu do ujednačenog stava”. “Takav razvoj događaja bi se reflektirao i na druge razine, posebice županije, izuzev na Vladu FBiH, gdje su procedure drugačije, a i čekamo neke postupke kod Ustavnog suda. Točno je kako su sastanci u tijeku, a početkom narednoga tjedna sastat će se i predsjednici SBB-a i HDZ BiH”, kaže Jusufović.

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, također potvrđuje intenzivne sastanke “s mnogim strankama”. “Točno je kako je narednoga tjedna i sastanak na razini predsjedništava HDZ BiH i SDA, a i neki drugi. Naprosto, moramo riješiti neka ključna pitanja do kraja ovog mjeseca”, navodi Lovrinović.

SDP uvrijeđen ignoriranjem

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a, na sve ovo kaže kakoa bi ove stranke mogle praviti “račun bez krčmara”.

“Kontekst ovih priča je takav da je Tihić svojim neprincipijelnostima prevazišao sam sebe. Ako postoje takvi kontakti – to je njihovo legitimno pravo, ali mi nećemo biti dio te priče”, ističe Hadžić. Zaključuje kako “četvorka” u FBiH i dalje postoji te se SDP drži tog dogovora.

“Možemo očekivati puno toga od SDA, a vidimo kako se i HDZ ponaša nedosljedno. Mi nećemo ugroziti njihovu komunikaciju, ali moraju biti svjesni kako u toj priči postoji još jedan bitan politički faktor koji se pita”, zaključuje Hadžić, posebno naglasiši kako “SDA nije i neće biti partner SDP-a”.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, preostale stranke u aktualnoj “četvorki”, ističe kako njegova stranka vodi samostalnu politiku te poštuje preuzete obveze.

“Vidjet ćemo hoće li se otvoriti prostor za nove dogovore. Očekujem narednih dana i sastanak ‘četvorke’ koja još funkcionira, kako bi videjli što i kako dalje”, kaže Raguž.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x