Published On: Sri, lis 22nd, 2014

SB: Izborni gubitnik SDP žuri izabrati novo vodstvo kako bi bio dio nove vladajuće koalicije!?

Dio stranačkog rukovodstva SDP-a žuri s akcijom pospremanja unutarstranačkih redova, nadajući se da SDP s novim stranačkim čelnicima može biti poželjan partner u formiranju nove parlamentarne većine, piše Slobodna Bosna, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kako podsjeća HMS, na preksinoćnjoj maratonskoj sjednici Predsjedništva stranke odlučeno je da će se novi izvanredni kongres SDP-a BiH, na kojem će se birati novo vodstvo stranke, održati za nešto više od mjesecdana.

“Idemo sa prijedlogom Glavnom odboru da se ostavke koje su urađene i najavljene stave ad acta iz razloga što dolazimo do novog rukovodstva za nešto više od mjesec dana. “Svi članovi SDP-a imaju pravo biti birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Nemamo dvije struje ni dvije frakcije u SDP-u. Stanje u SDP-u je jako važno za BiH. Situacija je u BiH izvanredna odavno, a u SDP-u od nedavno”, izjavio je nakon sjednice Predsjedništva SDP BiH, predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija.

Podsjetimo prošlog tjedna su glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić i potpredsjednik stranke Damir Hadžić podnijeli ostavke na stranačke funkcije, a još neki članovi organa stranke su najavili da će isto učiniti.

Veliki broj članova Predsjedništva SDP-a zahtijevao je od lidera stranke dr. Zlatka Lagumdžije da sazove izvanredni kongres na kome bi se izabralo novo stranačko rukovodstvo, dok je pak Lagumdžija čvrsto insistirao na održavanju redovitog izbornog kongresa u svibnju naredne godine. Lagumdžija je promijenio stav nakon što su njegovi najbliži suradnici zaprijetili ostavkama, saznaje Slobodna Bosna.

Veći dio stranačkog rukovodstva SDP-a, kako saznaje Slobodna Bosna, insistira na hitnoj smjeni stranačkog rukovodstva, smatrajući da bi time otvorili put za sudjelovanje SDP-a u novoj parlamenetarnoj većini nakon listopadskih izbora. Naime, s oko 10 posto osvojenih glasova, SDP bi se u novoj parlamentarnoj većini pridružio DF-u Željka Komšića (oko 16 posto osvojenih glasova), te bi tako ovaj blok postao nezaobilazan partner u konstituiranju nove parlamentarne većine na svim razinama, tvrdi sarajevski tjednik.

Također, SDP-ovi “pobunjenici” zagovaraju politiku približavanja i tješnje suradnje SDP-a i DF-a Željka Komšića, koja bi u budućnosti rezultirala spajanjem ove dvije stranke istorodne ideološke orijentacije.

/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare