Published On: Wed, Oct 22nd, 2014

Ćavara i Zukić o pozivu SNSD-a na razgovore o formiranju vlasti: Neka, polako

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozvao je stranke pobjednice na izborima na razini Federacije BiH (FBiH) na pregovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, ali i simetričnom formiranju vlasti u vladama entiteta.

Potpredsjednik ove stranke Igor Radojičić je na press-konferenciji u Banja Luci pozvao SDA i HDZ na razgovore o formiranju novog Vijeća ministara BiH, kako se, naveo je, ne bi gubilo puno vremena i “ispoštovala volja građana“.

Marinko Čavara potpredsjednik HDZ-a BiH kazao je za „Avaz“ kako uvažava rezultat koji je SNSD napravio u RS-u, ali da bi trebalo sačekati konačne rezultate izbora.

Naravno da treba razgovarati prije objavljivanja konačnih rezultata izbora o programskim načelima i ciljevima koje treba realizirati u narednom mandatnom razdoblju od četiri godine. Na tu temu razgovora i dogovora nikada nije viška, s toga smatram pozitivnim jedan takav poziv – kazao je Čavara.

Stav HDZ-a u BiH da oni koji su dobili legitimitet unutar svog naroda, smatraju da su njihovi partneri.

U narednom razdoblju te stranke odlučuju o povlačenju poteza kako bi se radilo na stabilizaciji BiH i političkih odnosa. Treba nam stabilizacija kretanja ka EU, da napokon dobijemo kandidatski status, a to planiramo napraviti u ove četiri godine mandata. Naravno i za svakog građanina napraviti uvjete za veći gospodarski rad i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Čavara.

Prema njegovim riječima, to je ono osnovno što oni u HDZ-u BiH žele u narednom razdoblju.

Na ostalim opredjeljenjima, ciljevima moramo dogovarati s ostalim političkim partnerima, koji su dobili povjerenje prvenstveno od svog naroda, a onda od ostalih građana BiH – dodao je Čavara.

Reakcija Aleksandre Pandurević

Reagirajući na poziv Radojičića SDA-u i HDZ-u za formiranje vlasti na državnoj razini, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević rekla je sarajevskom listu da na ovaj način „Milorad Dodik preko svoga glasnogovornika Igora Radojičića moli SDA i Bakira Izetbegovića da ga održe u političkom životu i da ga spase“.

– Hoće li oni odlučiti spasiti Dodika po cijenu da i naredne četiri godine imamo reprizu prethodnih osam i da i dalje svi građani tonu u jad, bijedu, siromaštvo, nepotizam i korupciju, to oni trebaju odlučiti. Ne znam da li Dodik, koji osam godina vodi kampanju protiv stranaka sa sjedištem u Federaciji, sada biračima u RS, ustvari, kaže da će Izetbegović podržati referendum o neovisnosti RS – izjavila je Pandurević.

Zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH rekla je da kadrovi SNSD-a već osam godina sjede u Vijeću ministara te da „izuzev kriminalnih afera ne vidi njihove druge rezultate.“

Zukić: Nemamo stav

Amir Zukić, glavni tajnik SDA rekao je “Avazu” da je čuo za Radojičićev poziv, ali da se u toj stranci još nisu sastajali i zauzimali bilo kakav stav.

– Imamo ranije utvrđene stavove i prioritete naše platforme. Mi već obavljamo konsultacije sa svim strankama, ali u ovom momentu svi su nam podjednako bliski. Vidjet ćemo, polako. Očekujemo službene rezultate izbora, nakon čega ćemo obavljati i službenije razgovore – rekao je Zukić.

/HMS/