Published On: Pet, ožu 4th, 2022

Sattler o jačanju snaga EUFOR-a u BiH: Mir nije ugrožen, ali smo na oprezu

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler, komentirajući to što u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a, rekao je da su ti dodatni vojnici udvostručili snage koje smo do sada imali. Naveo je i kako to ne znači da je mir ugrožen, međutim, to znači “da se itekako na oprezu.”

“To je jedna mjera iz predostrožnošću, čisto da se osiguramo”, istaknuo je Sattler za N1.

Šef Izaslanstva EU u BiH je kazao kako vjeruje da će vojnici biti raspoređeni na mjesta gdje je bilo tenzija ranije, ali svakako ćemo imati veću vidljivost europskih trupa u zemlji.

Na upit može li EUFOR jamčiti sigurnost s udvostručenim vojnicima, kaže kako se tu ne govori samo o EUFOR-u kao jamcu stabilnosti.

“Prije svega imamo Oružane snage, a EU podržava državne snage od njihovog utemeljenja“, rekao je Sattler.

Komentirajući rat u Ukrajini, rekao je da smo svjedoci jednog masivnog nezapamćenog udara na međunarodni poredak, nešto što se desetljećima gradilo.

“Reakcija EU je bila brza i do sada nezabilježena”, dodao je.

Govoreći o rezoluciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, kazao je da su sve zemlje u regiji, uključujući i BiH i Srbiju ipak bile na pravoj strani i glasovale za rezoluciju.

“Nitko nije mogao očekivati jedinstveni istup EU, ovakav odgovor, nezapamćen na invaziju Rusije, doslovce za pet dana mi smo pripremili tri paketa sankcija. Cilj je da agresor plati visoku cijenu. Same mjere ciljaju primarno na financijski sektor, čime se onemogućava financiranje vojnih operacija, energetski sektor, zrakoplovstvo, odgovorni pojedinci i gospodarska društva“, naveo je Sattler, dodajući da po prvi put u povijesti sve zemlje članice su se složile da osiguraju oružje financiranjem iz EU proračuna.

“Govorimo o oko pola milijarde eura za vojnu opremu što je nezapamćeno. Pokazuje to koliko smo odlučni. Sve to nažalost blijedi u odnosu onoga što prolaze građani Ukrajine”, istaknuo je.

Na upit može li se kriza preliti na Zapadni Balkan ili BiH, kaže kako smatra da ne postoji mogućnost prelijevanja na regiju.

“Međutim, ono što vjerujem, da sve dok postoji i najmanji rizik morate biti pripravni, i moramo poduzimati mjere predostrožnosti. Nije nimalo slučajno da vidite neke od najviših europskih dužnosnika EU koji su se spominjali i neke druge lokacije koje bi mogle biti problematične. Čak i u nekim prigodama izravno je spomenuta i BiH. Zato mi je zadovoljstvo da smo mogli brzo reagirati i dovesti dodatnih 500 vojnike, i još ako bude bilo potrebno”, naglasio je šef Delegacije EU u BiH./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Krepo
Krepo
4 mjeseci prije

A šta će te eeuufor snage da rade u slučaju frke? Isto što su radile u ssrrebrenici, naravno?